Posjekli čemprese, a kažnjavaju zbog bora

Komunalna policija je saopštila da je u mjestu Ratac zatekla jedno lice kako u prikolicu i gepek automobila tovari nelegalno posječeno drvo bora. Iz Opštine i ministarstava prosvjete i održivog razvoja i dalje ćute
2957 pregleda 2 komentar(a)
Vjetar odnio limove: Juče na gradilištu, Foto: Radomir Petrić
Vjetar odnio limove: Juče na gradilištu, Foto: Radomir Petrić

Parcela na kojoj se planirana gradnja vrtića u Baru, zbog koje od 17. januara traje protest građana zbog sječe više od 80 stabala čempresa, svojina je Vlade, koja je ju je ustupila na upravljanje Javnoj predškolskoj ustanovi “Vukosava Ivanović Mašanović” i za nju još nije bilo interesovanja investitora.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva finansija i za druge detalje uputili na Ministarstvo prosvjete. Iz Ministarstva prosvjete, kao ni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, “Vijesti” nisu dobili odgovore. “Uvidom u katastarsku evidenciju utvrdili smo da je katastarska parcela br 5752/1 KO Novi Bar, Opština Bar upisana u listu nepokretnosti broj 471, kao svojina Crne Gore, na rapolaganje Vladi Crne Gore i upravljanje JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”. Ukazujemo da za predmetnu katastarsku parcelu nije bilo interesovanja od strane investitora za eventualnu valorizaciju”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Dok građani i aktivisti danima protestuju zbog sječe više od 80 stabala čempresa u samom centru Bara, u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović”, Komunalna policija u tom gradu je saopštila kako je preuzela niz aktivnosti na sprečavanju nelegalne sječe drveća na teritoriji barske opštine.

Građani već danima apeluju na nadležne da reaguju ili eventualno zaustave radove koji se izvode na ograđenom gradilištu u centru grada.

U međuvremenu, Komunalna policija je saopštila da je u mjestu Ratac zatekla jedno lice kako u prikolicu i gepek automobila tovari nelegalno posječeno drvo bora. Takođe, zatekli su i dva lica kako vrše “protivpravno krašćenje grana borova”.

„Ovim putem apelujemo na građane da ne vrše ovakve i slične protivzakonite radnje jer će protiv istih biti preduzete Zakonom propisane mjere uključujući i podnošenje krivičnih prijava“, navodi se u saopštenju Komunalne policije.

Učesnici građanskih protesta pripremaju novu protestnu šetnju koja će početi sjutra u podne ispred ograde.

Pored dosadašnjih metoda skretanja pažnje javnosti na probleme koje za sobom vuče. Oni su poslali i dopis Banci za razvoj Savjeta Evrope, koja kreditira gradnju više vrtića širom države, u kojem su pitali kreditora da li je u zemljama EU uobičajena praksa da se uništavaju zelene oaze u gradskim centrima, i masakriraju zasadi stari preko osam decenija.

Ispred Grupe građana “SOS za Montenegro” Mirsad Kurgaš podnio je krivičnu prijavu Centru bezbjednosti Bar navodeći da raspolažu informacijama da je u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović” u Baru počinjeno krivično djelo u sticaju.

Mada nije bilo okupljanja građana kao prethodnih dana, niti građevinskih aktivnosti unutar ograđenog dijela dvorišta gdje su posječeni čempresi, na gradilištu najavljenog novog vrtića, akteri su bili radnici obezbjeđenja koji su brzom reakcijom spriječili da limeni paneli koje je jak sjeverni vjetar oborio sa žičane ograde povrijede prolaznike.

Raičević tvrdi da ne odgovara zbog "hakovanih mejlova"

Iz Ministarstva prosvjete su ranije upućivali da se svi odgovori nalaze u posjedu Opštine Bar, ali ni juče nije bilo odgovora iz kabineta predsjednika Opštine Dušana Raičevića, na pitanja šta misli o zahtjevima učesnika protesta da se u dvorištu srednjih škola umjesto vrtića podigne park, i da odgovorni za sječu odgovaraju.

Raičević je u četvrtak veče prisustvovao programima Zimske scene Barskog ljetopisa u Dvorcu kralja Nikole, gdje je za „Vijesti“ u kratkom kontaktu kazao da ta pitanja zbog „najvjerovatnijeg hakovanja opštinskog servera“ nisu stigla u njegov kabinet, i najavio odgovor u pisanoj formi.

Bonus video: