Delegacija policije Crne Gore na Generalnoj skupštini Interpola

U delegaciji crnogorske policije, koju predvodi direktor Uprave policije Slavko Stojanović, su pomoćnik direktora Milan Tomić i rukovodilac NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović
170 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Đurović, Slavko Stojanović, Milan Tomić, Foto: Uprava policije
Dejan Đurović, Slavko Stojanović, Milan Tomić, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 06.11.2014. 16:23h

Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Slavko Stojanović, učestvuje na 83. Generalnoj skupštini Interpola, koja se od 3. do 7. novembra održava u Monaku.

Stojanović je, kako je saopšteno iz Uprave policije, izrazio zadovoljstvo učešćem na ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine, budući da je to najznačajnije tijelo Interpola na kojem se usvajaju rezolucije kojima se definisu strateški pravci razvoja Interpola i biraju organi ove međunarodne policijske organizacije.

"NCB Interpol Podgorica profesionalno i efikasno sarađuje sa biroima Interpola drugih država. Razmjena podataka i komunikacija koju NCB Interpol Podgorica ima sa drugim biroima putem sigurnih Interpolovih sistema komunikacije doprinijele su realizaciji nekoliko važnih projekata među kojima su "Pink Panter" i "Infra Red". Crnogorska policija je aktivno učestvovala u ovim projektima, koji su rezultirali značajnim brojem lišenja slobode lica na međunarodnom nivou; kazao je direktor", navodi se u saopštenju.

Da je crnogorska policija uvažena članica Interpola, kako se dodaje, govori i izjava Generalnog sekretara Interpola, Ronalda K. Noblea, koji je tokom prošlogodišnje posjete delegacije policije Crne Gore Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu kazao da je Crna Gora na mnogo načina uzorna država članica Interpola, koja postiže rezultate iznad očekivanog u odnosu na njenu površinu i broj stanovnika.

Ova Generalna skupština Interpola, kojoj prisustvuju predstavnici preko 160 država članica, je posvećena stogodišnjici Međunarodne organizacije kriminalističkih policija, koja je uspostavljena upravo u Monaku, 1914. godine.

"Učesnici Generalne skupštine su tokom višednevnog zasijedanja razgovarali o nastavku I-checkit projekta, a u okviru ove teme je naglašen značaj sprovođenja ovog pilot projekta u Crnoj Gori. Predstavnici država članica su takođe razmatrali i uspostavljanje mehanizma za efikasniju razmjenu zamolnica za ekstradicije lica nakon njihovog lišenja slobode po Interpolovim potjernicama, a razgovarano je i o promociji Interpolove kampanje „Turn Back Crime“, priznanju Interpolovih pasoša na globalnom nivou radi olakšanja obavljanja poslova iz oblasti međunarodne policijske saradnje, kao i o potpisivanju sporazuma sa SELEC-om".

Jedna od tema koje će biti razmatrane do kraja zasijedanja Generalne skupštine je i izbor Generalnog sekretara Interpola, koji će zamijeniti Ronalda K. Noblea koji je 14 godina obavljao ovu funkciju.

Stojanović je, tokom zasijedanja Generalne skupštine, imao niz neformalnih susreta sa direktorima policija regiona i Evrope, sa kojima je razgovarao o modalitetima nastavka uspješne saradnje.

U delegaciji crnogorske policije, koju predvodi direktor Stojanović, su pomoćnik direktora Milan Tomić i rukovodilac NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović.

Bonus video: