Naredne godine skup o Prvom svjetskom ratu na Filozofskom fakultetu

Predložio je da prvi korak saradnje Filozofskog fakulteta i Fondacije bude skup o Prvom svjetskom ratu, događaju koji je, kako je kazao, za Crnu Goru od krucijalne važnosti, a u Francuskoj je to dosta nepoznato
97 pregleda 0 komentar(a)
princ Nikola Petrović, Goran Barović, Foto: Svetlana Mandić
princ Nikola Petrović, Goran Barović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.11.2014. 14:15h

Dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, doc. dr Goran Barović, i princ Nikola Petrović Njegoš potpisali su Ugovor o saradnji između te visokoobrazovne ustanove Fondacije "Petrović Njegoš".

„Želja mi je da razvijamo kulturnu saradnju koja može biti u domenu fakulteta, a to su jezik, filozofija, geografija, speleologija. To su vrlo interesnatna polja za saradnju. Fondacija je otvorena za saradnju sa obrazovanjem jer je edukacija vrlo važna za razvoj Crne Gore. Crna Gora je mala, ali ima puno da se radi. Previše je centralizovana u Podgorici i mora da se decentralizuje, pa i naša fondacija“, kazao je princ Nikola.

Predložio je da prvi korak saradnje Filozofskog fakulteta i Fondacije bude skup o Prvom svjetskom ratu, događaju koji je, kako je kazao, za Crnu Goru od krucijalne važnosti, a u Francuskoj je to dosta nepoznato.

Barović je kazao da će forum o učešću Crne Gore u Prvom svjetskom ratu biti organizovan naredne godine, i istakao da Filozofski fakultet ima dosta disciplina u kojima je moguća saradnja sa francuskim univerzitetima i naučnim institucijama.

On je princa upoznao sa istorijatom Fakulteta koji je lani proslavio 55.godina od osnivanja Pedagoške akademije.

Na Fakultetu na 15 studijskih programa studira oko 3.000 studenata, više od 400 ih je na magistarskim i doktorskim studijama, ima sedam instituta, a veoma dobro je razvijena međunarodna saradnja.

„Ovog mjeseca krećemo sa projektom ’Otvorena katedra’, gdje će ugledni stručnjaci iz ranih oblasti iz inostranstva držati predavanja studentima i profesorima“, najavio je Barović.

Bonus video: