Inspektori MUP-a pratiće i snimati sumnjive kolege

Predviđene mjere moraće da sačekaju izmjene Zakona o krivičnom postupku, a Vlada to planira da uradi do kraja godine
145 pregleda 15 komentar(a)
snimanje, Foto: Shutterstock.com
snimanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.11.2014. 15:50h

Inspektori Odsjeka za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od decembra moći će da prate i prisluškuju kolege za koje sumnjaju da su se ogriješile o zakon.

To je predviđeno Predlogom plana realizacije mjera za unapređenje stanja u oblasti unutrašnjih kontrola Uprave policije, carina i Poreske uprave, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Osim korištenja, inspektori unutrašnje kontrole moći će da i iniciraju mjere tajnog nadzora (MTN). Da bi se to omogućilo, moraće prethodno da se izmijeni Zakon o krivičnom postupku, a Vlada to planira da uradi do kraja godine.

Prije usvajanja Predloga, Vlada je 9. oktobra usvojila i Funkcionalnu analizu primjene postojećih mehanizama unutrašnje kontrole policije, carina i Poreske uprave, kojom su obuhvaćena aktuelna zakonska ovlašćenja, organizaciona struktura i administrativni kapaciteti odjeljenja unutrašnjih kontrola...

Analiza je pokazala da su jačanje kadrovskih kapaciteta, i stvaranje neophodnih tehničkih preduslova za obavljanje poslova u liniji rada unutrašnje istrage i kontraobavještajne zaštite koje se odnose na GPS i audio nadzor, jedan od prioriteta za unapređenje rada Unutrašnje kontrole UP.

O primjeni mjera tajnog nadzora bilo je riječi i krajem septembra na okruglom stolu o Nacrtu izmjena Zakonika o krivičnom postupku. Tada je pojašnjeno da će, ukoliko se nova rješenja usvoje, mjere tajnog nadzora, umjesto dosadašnja četiri, moći će da traju 18 mjeseci.

Precizirane su sadašnje i predviđene nove mjere tajnog nadzora - presrijetanje, prikupljanje i snimanje računarskih podataka, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje takvih lažnih poslova, osnivanje fiktivnog privrednog društva, tajni nadzor i tehničko snimanje telefonskih razgovora i drugih komunikacija na daljinu...

Predlogom koji je Vlada usvojila predviđeno je i da se donese novi zakon o carinskoj službi. Tim zakonom predviđeno je uređenje nadležnosti i rada Odjeljenja unutrašnje kontrole UC, a biće propisano i obavezno prijavljivanje imovine carinskih službenika, precizno će se utvrditi njihova ovlašćenja i ovlašćenja službenika OUK UC.

Za usvajanje tog zakona rok je jul 2015. Izmjenama Zakona o poreskoj administraciji predviđeno je da se i u toj službi formira odjeljenje unutrašnje kontrole i uvede obaveza prijavljivanja imovine za poreske inspektore. Rok za usvajanje tog zakona takođe je jul 2015.

Bonus video: