Skupština u aprilu odobrila slanje jednog vojnika u EUFOR RCA

Operacija snaga EUFOR RCA ima za cilj podršku razmještenim snagama Afričke unije, stvaranje bezbjednog okruženja u području glavnog grada, zaštitu civilnog stanovništva i stvaranje uslova za distribuciju humanitrane pomoći
1 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.11.2014. 12:52h

Ministarstvo odbrane nije uputilo pripadnika Vojske u operaciju snaga Evropske unije u Centralno Afričkoj Republici (EUFOR RCA), saopštili su iz tog resora podsjećajući da je Skupština Crne Gore, 15. aprila, donijela odluku o upućivanju jednog pripadnika u tu misiju.

Odlukom je propisano da će Ministarstvo odbrane odrediti pripadnika Vojske, utvrditi trajanje rotacije, izvršiti pripremu, obuku i opremanje, pratiti i koordinirati angažovanje u operaciji u skladu sa zakonom, i da će Savjet za odbranu i bezbjednost utvrditi pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske za vrijeme učešća u toj operaciji.

Operacija snaga EUFOR RCA ima za cilj podršku razmještenim snagama Afričke unije, stvaranje bezbjednog okruženja u području glavnog grada, zaštitu civilnog stanovništva i stvaranje uslova za distribuciju humanitrane pomoći.

Operativna komanda operacije je u Larisi u Grčkoj, a komanda snaga u Banguiju u Centralnoafričkoj Republici. Planirano je da ova operacija preraste u mirovnu operaciju multinacionalnih snaga pod mandatom Ujedinjenih nacija.

„Ministarstvo odbrane do sada nije uputilo ni jednog pripadnika VCG u tu operaciju, ali je spremno da u narednom periodu, u skladu sa Odlukom Skupštine, i u zavisnosti od potreba misije, uputi jednog pripadnika“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: