U opštinama timovi za prikupljanje ilegalnog oružja

MUP, UNDP, OEBS i CDT sprovešće kampanju Poštuj život, vrati oružje, kako bi informisali građane o štetnim posljedicama nelegalnog držanja oružja
65 pregleda 2 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2014. 13:07h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) formiraće u svim opštinama odgovarajuće timove koji će prikupljati ilegalno oružje od građana, predviđeno je Memorandumom o saradnji koji su potpisali MUP, UNDP, OEBS i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

MUP, UNDP, OEBS i CDT sprovešće kampanju Poštuj život, vrati oružje, kako bi informisali građane o štetnim posljedicama nelegalnog držanja oružja.

Cilj tog projekta je podizanja svijesti građana o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenja količine nelegalnog oružja, kao i njihova edukacije o pravima i obavezama vezanim za tu oblast, uključujući i mogućnost da bez pravnih posljedica predaju oružje.

MUP se obavezao da odgovarajućim procedurama Vladi predloži da dio novog Zakona o oružju bude i odredba koja omogućava građanima da bez pravnih posljedica predaju nelegalno oružje koje imaju.

Obaveza MUP-a je da formira radni tim od predstavnika svih potpisnica koji će donositi odluke koje se tiču realizacije Projekta i rješavati eventualne sporove ili nedoumice.

MUP je obavezan da, svojim i aktivnostima Uprave policije formira odgovarajuće timove u svim opštinama koji će prikupljati ilegalno oružje od građana, da u toku realizacije projekta ima stalnu komunikaciju i koordinaciju sa formiranim timovima i vodi evidenciju o količini i vrsti prikuljenog oružja i da te podatke javno objavi.

CDT se obavezao da pripremi besplatnu telefonsku liniju preko koje će građani prijavljivati svoje nelegalno oružje.

Bonus video: