CKM: Na Paradi ponosa zloupotrijebljen crnogorski identitet

Zbog, kako smatraju u CKM-u, veoma lošeg i nepreciznog Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, osoba koja je na ovakav način obradila tekst himne ne može biti sankcionisana
106 pregleda 14 komentar(a)
Povorka ponosa, Foto: Luka Zeković
Povorka ponosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.11.2014. 09:47h

Na nedavno završenoj Paradi ponosa u Podgorici djevojka iz organizacije je nosila transparent na kojem je zloupotrijebljen dio teksta Državne himne "Oj svijetla majska zoro LGBT Crna Goro”. Ovim gestom je narušen ugled himne, jer događaj nije primjeren da bi se na njemu upotrebljavali stihovi himne, naveli su u Crnogorskoj kulturnoj mreži.

Zbog, kako smatraju u CKM-u, veoma lošeg i nepreciznog Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, osoba koja je na ovakav način obradila tekst himne ne može biti sankcionisana.

“Krajnje je vrijeme da se definišu i pooštre kaznene odredbe Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti. Prestupnika je previše, među njima najviše državnih ustanova na kojima su istaknute pohabane zastave koje tako stoje mjesecima i kod mladih dizajniraju ružnu sliku o Crnoj Gori”, kazali su u ovoj organizaciji.

CKM se nekoliko puta obraćao Vladi sa prijedlogom amandmana na postojeći zakon, čijim prihvatanjem, kako tvrde, više ne bi bilo nejaćnoca, niti bi se moglo manipulisati sa načinom upotrebe simbola. Međutim Vlada nije prihvatila te prijedloge.

“Izvršna vlast mora stati u zaštitu crnogorskog identiteta i oštro sankcionisati sve one koji ga skrnave i izražavaju nepoštovanje prema njemu. Da se kojim slučajem sličan prestup desio u zemljama okruženja, Srbiji ili Hrvatskoj, prestupnik bi po skraćenom postupku bio sankcionisan, što nažalost kod nas, i pored toga što slijedimo evropski put, nije slučaj. Ovaj gest je na sve nas koji se izjašnjavamo kao Crnogorci ostavio veoma gorak i ponižavajući utisak, jer nijesmo očekivali da će se osobe koje se pozivaju na vladavinu prava na Paradi rugati crnogorskom identitetu”, naglašeno je u saopštenju.

U toj organizaciji ističu da će nastaviti da ukazuju na primjere nepoštovanja državnih simbola.

“Na kraju, želimo da naglasimo da naša organizacija nema ništa protiv organizacije parade, niti imamo šovinistički odnos prema pripadnicima LGBT populacije”, zaključeno je u saopštenju CKM.

Bonus video: