Informisati građane o posljedicama nelegalnog držanja oružja

0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2014. 10:56h

MUP, UNDP, OEBS i CDT će sprovoditi kampanju "Poštuj život, vrati oružje" kako bi informisali građane o štetnim posljedicama nelegalnog držanja oružja, objavljeno je na sajtu CDT-a.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, šef UNDP-a Rastislav Vrbenski, šefica misije OEBS-aJanina Hrebičkova i direktor CDT-a Dragan Koprivica su potpisali Memorandum o saradnji u cilju realizacije tog projekta.

Konjević je kazao da se kampanja sprovode u želji da se građani što bolje edukuju o pravima i obavezama.

"Ovakva vrsta saradnje između međunarodnih i domaćih organizacija pokazuje da ima projekata koji mogu da zavrijede podršku, a oni se tiču razvoja društvene odgovornosti, institucija i građana".

Novi predlog Zakona o oružju je preduslov za sprovođenje kampanje kako bi građanima koji imaju oružje u nelegalnom posjedu bilo omogućeno da ga vrate bez posljedica.

Šef UNDP-a Rastislav Vrbenski je podsjetio da je od 2002. godine u Crnoj Gori uz podršku UNDP i SEESAC uništeno preko sedam hiljada komada lakog naoružanja.

"Svi smo svjesni da je oružje dio tradicija i nasljeđa, ne samo u Crnoj Gori, već u većini zemalja regiona, ali je neophodno da svi shvatimo da moramo mijenjati one običaje koji imaju negativne posljedice po pojedinca, porodicu i cjelokupno društvo", poručio je Vrbenski.

Šefica OEBS-a Janina Hrebičkova smatra da je Crna Gora napravila veliki iskorak u sferi efikasne kontrole i smanjenja lakog oružja i municije usvajanjem strategije i akcionog plana koji se odnosi na ovu oblast.

"Smatramo da je veoma važno da javnost bude dobro informisana o opasnostima koje sa sobom nosi posjedovanje opasnog i nebezbjednog oružja i municije. I što je još važnije, javnost mora dati svoj aktivni doprinos smanjenju opasnosti koje posjedovanje lakog oružja i municije nosi", kazala je ona.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica smatra da se ova akcija sprovodi u pravo vrijeme jer se u posljednja tri mjeseca desio veliki broj krivičnih djela.

"Želimo da akcija koju danas pokrećemo ne bude vlasništvo institucija već zajednička akcija društva kojom će se vratiti povjerenja građana u institucije".

CDT je prije deset godinu sprovodio sličnu akciju, pa će u okviru ovog projekta organizovati telefonsku liniju preko koje će građani prijavljivati oružje i aktivisti će ga prikupljati na terenu. Građani koji vrate oružje neće biti krivično gonjeni i vodiće se računa o zaštiti njihove privatnosti.

Galerija

Bonus video: