SINDIKAT MEDIJA

Uslovi u kojima rade novinari su sve gori

2 komentar(a)
Rupert Mardok, Foto: Screenshot (YouTube)
Rupert Mardok, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.11.2014. 15:55h

U okviru kampanje „Podrži novinarstvo“ (Stand up for journalism) koju 5. novembra sprovode članice Evropske federacija novinara (EFJ), Sindikat medija Crne Gore ukazuje da se uslovi rada i nivo profesije kojom se bavimo konstantno unižavaju.

Novinarska profesija u brojnim zemljama, prema mišljenju EFJ, prolazi kroz ozbiljne izazove: sve lošije uslove rada medijskih radnika, manjak medijskih sloboda i sve veću zloupotrebu te profesije od strane političkih i ekonomskih centara moći, ili kroz njihovu spregu, što ozbiljno utiče na koncept novinarstva kao javnog dobra i servisa građana.

"Crna Gora nije izuzetak. Zbog toga Sindikat medija Crne Gore poziva nadlezne da obezbijede sprovođenje kako Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora tako i ostalih domaćih i međunarodnih dokumenata koji garantuju dostojanstvene uslove rada i slobodu štampe. Pošto živimo u vremenu kada se pravo na dostojanstven rad ne podrazumijeva, već je to kategorija za koju se ponovo treba boriti, Sindikat medija poziva svoje članove, ali i sve zaposlene u medijima da se u što je moguće većoj mjeri odupru pristiscima i svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije", navodi se u saopštenju Sindikata medija.

Sindikat medija je najoštrije osudio medijski linč Inofrmera kojem je ponovo podvrgnuta građanska aktivistkinja Vanja Ćalović.

"Taj slučaj upravo je primjer zloupotrebe profesije od strane političkih i ekonomskih centara moći, a što je jedan od ključnih problema novinarstva danas, na šta ukazuje i EFJ", navodi se u saopštenju.

Kampanju "Podrži novinarstvo” EFJ organizuje sedmu godinu za redom, 5. novembra ili u prvoj sedmici meseca kada pozivaju svoje članove i članice da podignu glas u znak solidarnosti sa novinarskom profesijom.

Preporučujemo za Vas