Plavi čistili podmorje ispred Zelenike

1 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2014. 14:05h

NVO Plavi Crne Gore u saradnji sa ronilačkim klubom Galeb iz Zelenike i ronicima Regije Jug Internacionalne policijske asocijacije sekcija Crna Gora organizovali su danas završnu akciju čišćenja podmorja ispred Zelenike.

Pridružili su im se i radnici hercegnovske gradske Čistoće.

Zoran Banićević predsjednik NVO Plavi kaže da su se za akciju pripremali od ljetos kada im je javljeno da se u podmorju ipred Zelenike nalazi olupina automobila.

U akciji koja je trajala desetak dana izvadili su između tri i četiri tone otpada.

Dejan Janković iz Internacionalne policijske asocijacije ističe da ima dosta posla i da bi trebalo proširiti akciju do početka ljetnje turističke sezone. Kaže da je najviše posla bilo na ušću rijeke Opačice, kojom sav otpad iz okolnih naselja, koje stanovnici bacaju u rijeku, stiže u more.

Nikola Obradović iz ronilačkog luba Galeb kaže da su osim olupine putničkog automobila iz mora izvadili armaturne mreže, auto gume i drugog željeza.

"Sav otpad bacan je u more decenijama i što je posebno opasno jer se nalazi na samo dva do tri metra dubine“, upozorava Obradović.

On navodi da je najviše željeznog otpada u podmorju Bijele i Kumbora.

NVO Plavi čija je djelatnost ekološka zaštita mora i podmorja, su za desetak godina koliko postoji ova organizacija, realizovali dvadesetak akcija čišćenja podmorja na različitim lokacijama, na Pristanu, Mamuli, u Njivicama i gradskoj luci, na svim nezakupljenim dijelovima obale.

U tim akcijama iz mora je izvađeno između 10 i 15 tona najrazličitijeg otpada od plastike do bijele tehnike, akumulatora, željeza i automobila.

Galerija

Bonus video: