Pokret za neutralnost: Vojska nije trebalo da učestvuje u ISAF misiji

Talibani, kako je rekao Bukvić, postaju sve jači i nije došlo do stvaranja demokratske države sposobne za život po zapadnim standardima
3 komentar(a)
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2014. 11:54h

Vojska Crne Gore (VCG) ne treba da učestvuje u ISAF misiji, od koje korist ima samo politička elita, na štetu građana, smatraju u Pokretu za neutralnost Crne Gore. Član Upravnog odbora te nevladine organizacije, Zoran Bukvić, saopštio je da komercijalne izjave pojedinaca da je ISAF misija potrebna Crnoj Gori ne treba preozbiljno shvatati, jer činjenice ukazuju na nešto drugo. „Poslije 13 godina američkog i međunarodnog angažovanja u Avganistanu, koji je stajao mnoge ljudske živote i milijardi dolara i eura, zaključak je nimalo ružičast, a i poslije samita u Velsu NATO ga je izbjegao“, kaže se u saopštenju. Talibani, kako je rekao Bukvić, postaju sve jači i nije došlo do stvaranja demokratske države sposobne za život po zapadnim standardima. „Ako je to bio cilj rata početog oktobra 2001. godine, postavlja se pitanje koji je to uspjeh NATO-a. Sjedinejne američke Države (SAD) su još jednom izigravale svjetskog policajca, sudiju i izvršioca kazni, u još jednoj propaloj misiji“, naveo je on. Prema riječima Bukvića, ogroman broj američkih državljana misli da rat nije trebalo ni voditi. „Umjesto da eliminiše terorizam, SAD ga svojom spoljnom politikom samo pospješuju“.

Obuka za ISAF misiju

Crnogorska vojska, kako je rekao, nije trebalo i ne treba da učestvuje u ISAF misiji, „propaloj avanturi SAD“. „Od misije korist ima samo politička elita, a na štetu građana. Nije Crna Gora poboljšala svoj rejting među državama članicama NATO, jer one dobro znaju koliko nam je vlast sklona dodvoravanju radi sopstvenih interesa i nepoštovanju Ustava i zakona“, smatra Bukvić. Kako je rekao, prema Zakonu o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama trebalo je izraditi Kriterijum za popunu, pripremanje, obuku i opremanje jedinica Vojske za upotrebu u međunarodnim snagama. „Ali kako je to već postala praksa, to je urađeno na kraju obuke prvog kontigenta vojnika za ISAF misiju. To je neshvatljivo i omalovažavajuće za Skupštinu koja je donijela zakon. Kada je u pitanju NATO, sve je dozvoljeno“, naveo je Bukvić. On je ocijenio da crnogorski podoficiri i oficiri, učešćem u misiji, obezbjeđujući objekte i izigravajući stražare, nijesu mogli da steknu ništa novo od onog što su do tada znali. „Žalosno je samo što ih je Ministarstvo odbrane dovelo na granicu životne egzistencije, pa su bili prisiljeni da odlaze u misiju, kako bi popravili materijalni položaj“. „ISAF misija je koštala mnogo poreske obveznike u Crnoj Gori u vremenu ekonomske krize, kada para nedostaje za mnogo šta. Međutim, bilo je važnije tapkanje partnera iz NATO saveza, nego interes građana", poručio je Bukvić. Kako je kazao, kada je NATO u pitanju novca uvijek ima. „Neshvatljivo je i ničim se ne može opravdati sklapanje ugovora 2009. godine na 2,5 miliona EUR sa američkom privatnom firmom penzionisanih generala MPRI radi obuke vojnika za ISAF misiju“, ocijenio je Bukvić.

Bukvić je saopštio da je ISAF misija poreske obveznike u prošloj godini koštala više od tri miliona eura

On je saopštio da je ISAF misija poreske obveznike u prošloj godini koštala više od tri miliona eura. Bukvić smatra da je pametnije utrošen novac iskoristiti za opremanje Vojske kako bi bila operativnija u realizaciji zadataka. „Na primjer podrška civilnim institucijama prilikom prirodnih i vještačkih izazvanih katastrofa. Međutim, NATO je važniji, pa je za opremanje Vojske u 2013. godini utrošeno samo 1.181.172 eura, ili 38 odsto od utrošenih sredstava za ISAF misiju“, kaže se u saopštenju Bukvića.

Bonus video: