Projekat Pravedne i Auditoriuma: Rješavanje spornih pitanja iz ustavno-pravnog sistema

Realizacija projekta počinje sa Inicijativom za ocjenu ustavnosti odredaba koji regulišu položaj i ovlašćenja Ustavnog suda Crne Gore
0 komentar(a)
suđenje, Foto: Shutterstock
suđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2014. 09:58h

Pravedna Crna Gora i pravni portal "Auditorium" dogovorili su početak zajedničkog projekta čiji će cilj biti analiza i rješavanje spornih pitanja iz oblasti ustavno-pravnog sistema Crne Gore.

"U središtu ovog projekta biće priprema inicijativa za pokretanje postupaka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti neustavnih ili nezakonitih pravnih rješenja", saopšteno je iz Pravedne.

Realizacija projekta počinje sa Inicijativom za ocjenu ustavnosti odredaba koji regulišu položaj i ovlašćenja Ustavnog suda Crne Gore.

"Pozitivni pravni poredak je prepun neusklađenih i konfuznih propisa i neodrživih i nerazumnih rješenja. Usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama donijelo je brojne nomotehničke i suštinske probleme i izazvalo očiglednu pravnu nesigurnost", stoji u saopštenju.

Savremeni crnogorski pravni poredak je, smatraju u Pravednoj, umjesto pametne i osmišljene kodifikacije, postao zbirka neustavnih rješenja, besmislenih i oprečnih propisa i lošeg pravnog jezika.

"Konačno, politički problem sa našim ustavno-pravnim sistemom je u tome što je i normativno i stvarno u raskoraku sa idejom konstitucionalizma i pravednog, demokratskog i slobodnog društva", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: