Veliko interesovanje za korale i morske pećine

Institut za biologiju mora je učestvovao na ovom simpozijumu sa dva naučna rada, od kojih se jedan odnosio na istraživanje crnih, odnosno žutih korala u podmorju Boke
71 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2014. 13:43h

Naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora predstavili su dva svoja naučna rada na petodnevnom međunarodnom simpozijumu o očuvanju sredozemnih habitat, a koji je prošle nedjelje održan u Portorožu u Sloveniji.

Ovaj skup okupio je oko 150 naučnih radnika iz zemalja Sredozemlja a rad simpozijuma bio je podijeljen u tri sekcije - morska vegetacija, koraligen i tamna staništa.

Sa istraživanja, foto: Institut za biologiju mora Kotor

Institut za biologiju mora je učestvovao na ovom simpozijumu sa dva naučna rada, od kojih se jedan odnosio na istraživanje crnih, odnosno žutih korala u podmorju Boke.

"U sekciji za koraligen je predstavljen rad koji smo radili sa kolegama iz Italije - metoda mapiranja biocenoza morskog dna koja je bila primijenjena u Kotorsko-Risanskom zalivu i italijanskom zaštićenom području u moru "Secche di Tor Paterno" u okviru projekta MedMPAnet koji je vodio RAC SPA centar iz Tunisa. Osim samog mapiranja važno je napomenuti da su, kao specifikum ne samo Boke Kotorske nego i Sredozemlja, predstavljene biocenoze korala Savalia savalia (narodni naziv je lažni crni koral ili žuti koral) koji u našem zalivu naseljava lokacije u blizini vrulja, a kod Dražin Vrta i Strpa živi na dubinama od 15-tak metara što za sada nije poznato za nijedno drugo mjesto u Sredozemlju. Osim što je ovo zainteresovalo naučne radnike iz drugih zemalja nadamo se da će doprinijeti i očuvanju tih lokacija u našem zalivu i uopšte boljoj zaštiti mora", kazala je tim povodom dr Vesna Mačić iz Kotorskog Instituta.

Sa istraživanja, foto: Institut za biologiju mora Kotor

Drugi naučni rad iz Kotora koji je predstavljen na kongresu u Portorožu je "Doprinos poznavanju morskih pećina na potezu od rta Arza do rta Platamuni".

To istraživanje je Institut sproveo krajem prošle godine zahvaljujući donaciji "Jugopetrola" AD Kotor, a ove godine je istraživanje morskih pećina i nastavljeno zahvaljujući novoj donaciji.

Koral Savaglia, foto: Institut za biologiju mora Kotor

Morske pećine veoma su vrijedna i specifična staništa u kojima žive posebne biljne i životinjske vrste, a neke od tih pećina koje u sebi imaju i malo žalo, mogu biti i stanište izuzetno rijetke i zaštićene vrste morskih sisara – sredozemne medvjedice, kako se naziva ta vrsta tuljana.

Vesna Mačić, foto: Institut za biologiju mora Kotor

"Za prezentaciju morskih pećina dobili smo nagradu za najbolji poster, što dodatno potvrđuje vrijednost naučnog rada koji se sprovodi u Institutu za biologiju mora, a nažalost, ujedno i čudi sporost Univerziteta Crne Gore, u riješavanju naučnog statusa nekih naših saradnika koji su već duži period sa završenim doktorskim disertacijama, ali bez izbora u naučno zvanje pa time sledećeg mjeseca praktično ostaju bez posla", istakla je dr Vesna Mačić koja je vodila ovo istraživanje.

Galerija

Bonus video: