Limun iz Turske pod lupom: Rezultati za nekoliko dana

8 komentar(a)
Limun, Foto: Shutterstock
Limun, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 08:30h

Da li u Crnoj Gori ima limuna uvezenog iz Turske, čija je zdravstvena ispravnost pod znakom pitanja u regionu, znaće se u narednih nekoliko dana, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije saopšteno je da su u subotu uzeli nove uzorke limuna iz Turske, pa će javnost biti obaviještena o ispravnosti te isporuke.

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) sa sjedištem u hrvatskom gradu Karlovcu upozorila je u petak da se na tržištu prodaje limun iz Turske tretiran po zdravlje opasnim fungicidom (imazalilom).

ROZP takođe tvrdi da imazalil kod beba i male djece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, da je kancerogen i da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

Pomoćnik direktora Fitosanitarne uprave Spaso Popović kazao je u nedjelju u izjavi za radio Antena M da nema podatak da li Crna Gora uopšte uvozi limun iz Turske, ali dodaje, da ukoliko je prošao kontrolu i nalazi se na policama marketa, nema bojazni za potrošače.

Bonus video: