Mačić: Univerzitet spor u rješavanju statusa saradnika

„U sekciji za koraligen predstavljen je rad koji smo radili sa kolegama iz Italije”, kazala je ona
0 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2014. 18:03h

Univerzitet Crne Gore (UCG)neažuran je u rješavanju naučnog statusa saradnika na toj instituciji, ocijenila je Vesna Mačić sa Instituta za biologiju mora.

Mačić je, u saopštenju dostavljenom agenciji MINA, objasnila da se radi o saradnicima Instituta koji su završili doktorske disertacije, ali njihovo imenovanje u naučno zvanje još nije obavljeno. „Čudi sporost UCG u riješavanju naučnog statusa nekih naših saradnika, koji su bez izbora u naučno zvanje, pa time sljedećeg mjeseca praktično ostaju bez posla”, ocijenila je ona.

Mačić je saopštila i da je u Portorožu u Sloveniji učestvovala na petodnevnom simpozijumu o očuvanju glavnih sredozemnih habitata, na kom se, kako je navela, Institut za biologiju mora predstavio sa dva naučna rada. „U sekciji za koraligen predstavljen je rad koji smo radili sa kolegama iz Italije”, kazala je ona.

Tu je predstavljena, kako je objasnila, metoda mapiranja biocenoza morskog dna primijenjena u Kotorskom i Risanskom zalivu i italijanskom zaštićenom području u moru. Predstavljen je i rad "Doprinos poznavanju morskih pećina na potezu od rta Arza do rta Platamuni", koje je Institut sproveo krajem prošle godine zahvaljujući donaciji Jugopetrola Kotor.

Mačić je kazala da je istraživanje morskih pećina ove godine nastavljeno zahvaljujući novoj donaciji. Za prezentaciju morskih pećina Institut je dobio nagradu za najbolji poster.

„To dodatno potvrđuje vrijednost naučnog rada koji se sprovodi u Institutu za biologiju mora”, navela je Mačić.

Bonus video: