Sertifikati za 18 političarki: Prošle program obuke za trenerice

Vrbenski je izjavio da je cilj ovog programa bio da doprinese boljem razumijevanju rodne ravnopravnosti
2 komentar(a)
UN, rodna ravnopravnost, Foto: Boris Pejović
UN, rodna ravnopravnost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2014. 17:51h

U Eko zgradi UN upriličena je dodjela 18 sertifikata predstavnicama parlamentarnih političkih partija koje su prošle program obuke za trenerice, koji je svojim sadržajem ponudio interesantne teme koje će ženama u politici pružiti neophodna znanja i osnažiti ih za dalji rad i političko djelovanje. Sertifikate su uručili ministar dr Suad Numanović, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP Rastislav Vrbenski i Don Edi-Berd, predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori.

Žene koje su se našle u okviru ovog programa obuke, osposobljene su da dalje implementiraju i promovišu senzibilizaciju žena iz svojih stranaka za veće uključivanje u procese donošenja odluka odnosno učešće u javnom i političkom životu, navodi se u saopštenju iz kabineta Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Program “Rodna ravnopravnost u političkim partijama” koji je započeo juna 2012. i trajao do oktobra ove godine, ponudio je edukacije u vezi sa nekoliko ključnih oblasti kao što su rodna ravnopravnost kao političko pitanje, žene u politici i afirmativne mjere za političko jačanje žena. Trening je izvođen sa ciljem da se dosegne veće razumijevanje važnosti značajnijeg učešća žena u javnom životu kao i uvođenja rodne perspektive u rad stranaka, da se stekne znanje o trenutnom stanju u Crnoj Gori po pitanju rodne ravnopravnosti i ženskih prava, kao i vještine prenošenja tog znanja na druge", navodi se.

U komponenti političkog osnaživanja žena Program Rodna ravnopravnost IPA 2010, posebnu pažnju posvećuje izgradnji kapaciteta političarki za rad sa ženskim grupama unutar političkih partija kako bi se problematika rodne ravnopravnosti adekvatno tretirala u političkim partijama.

Vrbenski je izjavio da je cilj ovog programa bio da doprinese boljem razumijevanju rodne ravnopravnosti i značaja učešća žena u javnom životu i u odlučivanju od strane političkih partija.

Numanović je takođe čestitao trenericama na uspješno završenoj trogodišnjoj obuci i iskazao ubeđenje da će svoja znanja stečena kroz ovaj program primijeniti na podsticanje procesa unutrašnje demokratizacije u partijama i pomoći da resurs od 51% stanovništa Crne Gore koji čine žene, kvalitetno iskoriste kroz njihovo intenzivnije prisustvo u svim sferama političkog i javnog života.

Bonus video: