SEE Change Net i SEE SEP: Neki mediji sebi dopuštaju proganjanje osoba koje se bore protiv korupcije

1 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.11.2014. 12:27h

Fondacija Mreža za promjene Jugoistočne Evrope (SEE Change Net) i organizacije civilnog društva iz regije koje su dio programa Strategija održive energije za Jugoistočnu Evropu (SEE SEP), snažno osuđuju prljavu medijsku kampanju protiv izvršne direktorice Nevladine organizacije MANS, Vanje Čalović, koju kontinuirano provodi dnevni list Informer.

"Prljava medijska kampanja protiv Vanje Čalović i MANS-a je još jedan dokaz da, nažalost, određeni mediji sebi dopuštaju pristrasnost i javno proganjanje osoba koje se otvoreno bore protiv korupcije i nepravilnosti u političkom sistemu. Objavljivanjem uvredljivih i seksualiziranih prizora ugrožen je lični i profesionalni integritet članice društva koja je, kako je dobro poznto, posvećena borbi protiv korupcije, i to treba snažno osuditi. Ovo je drugi put da Informer napada Vanju Čalović, i to ovaj put nakon izvještaja o napretku Crne Gore, u kojem stoji da Evropska komisija traži istraživanje svih optužbi o izbornim nepravilnostima, i ukoliko je potrebno, njihovo procesuiranje od strane kompetentnih organa vlasti", navodi se u saopštenju ovih organizacija koje prosljeđuje MANS.

Ove organizacije takođe navode da izražavaju zabrinutost u vezi sa pritiscima na civilno društvo, što je upravo ono na što je MANS upozoravao u rezultatima svojih istraživanja.

"MANS je partnerska organizacija u regionalnom projektu Strategija održive energije za Jugoistočnu Evropu SEE SEP, koja je sudjelovala u kreiranju studije slučaja vezane za korupciju u crnogorskom energetskom sektoru za nedavno objavljeni izvještaj Pobjednici i gubitnici: Kome koristi korupcija na visokim nivoima odlučivanja u energetskom sektoru jugoistočne Evrope? Potpisane organizacije civilnog društva snažno podržavaju poziciju i rad MANS-a, kao nevladine organizacije koja je posvetila godine rada ukazivanju na korupciju i nepravilnosti u političkom sistemu i političkoj praksi Crne Gore, te se nadaju da će vlasti reagovati adekvatno i okončati slične pokušaje diskreditacije pojedinaca koji su posvećeni postizanju transparentnosti i vladavine prava", kaže se u saopštenju.

Bonus video: