CKM: Vlast podržava događaje koji za cilj imaju gašenje porodice

Ova NVO poziva državu da sprovede anketu kod građana čiji je sud najmjerodavniji o opravdanosti podrške paradi
10 komentar(a)
Povorka ponosa, Foto: Luka Zeković
Povorka ponosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2014. 11:39h

Iz NVO Crnogorska kulturna mreža (CKM) saopštili su da ne želeći da ulaze u to koliko je organizacija Parade ponosa dobra za mlade generacije i ugled države, smatraju da je neopravdana kako ističu ovolika podrška države ovom događaju.

"Smatramo da angažovanje 1800 policajaca na obezbjeđenju događaja (kojem je prisustvovalo oko 100 osoba) čije će angažovanje platiti građani poreski obveznici koji (ne) daju podršku paradi. Nadamo se da će ministar gospodin Raško Konjević obavijestiti građane koliko je njihovog novca iz budzeta utrošeno za obezbjeđenje Parade", istče se u saopštenju CKM.

Iz ove NVO dodaju da ih posebno brine donošenje kako kažu "preko noći" zakona koji će sankcionisati sve one koji izraze nezadovoljstvo povodom šetnje, kao i privođenje na informativni razgovor predstavnika navijačkih grupa koji Crnu Goru nose u srcu.

"Mišljenja smo da ljudi koji rukovode državom moraju dobro voditi računa o njenom ugledu, ne prihvatajući objeručke i bezrezervno sve ono što Evropa predlaže. Radeći proslavu 21. maja - najznačajnijeg datuma u novijoj istoriji Crne Gore, nijesmo uspjeli da dobijemo ni približnu podršku od države kao što je to dobila Parada ponosa. Umjesto da afirmiše crnogorski identitet, čije je očuvanje u velikom problemu, izvršna vlast podržava događaje koji imaju za cilj gašenje onog što je u Crnoj Gori najsvetije - porodice", saopšteno je iz CKM.

Ova NVO poziva državu da sprovede anketu kod građana čiji je sud najmjerodavniji o opravdanosti podrške paradi.

"Nadamo se da će država u narednom periodu imati bolji odnos prema događajima koji imaju za cilj promociju crnogorskog identiteta, i da one ljude koji stanu u odbranu časti Crne Gore i Crnogoraca neće neosnovano lišavati slobode. CKM podržava vladavinu prava, i smatramo da treba kazniti svakog ko drugom pokuša ugroziti pravo, ali isto tako smatramo da bi prvo trebalo sankcionisati sve one građane Crne Gore, a naročito političare, koji ne poštuju crnogorski identitet", piše u saopštenju CKM.

Iz ove NVO ističu da znaju da u Skupštini Crne Gore sjedi određen broj poslanika koji bi po njima veoma rado ugasili identitet Crne Gore – države od koje svakog mjeseca za svoj kako tvrde (ne)rad primaju ne mala finansijska sredstva, a za svoj šovinistički odnos prema Crnoj Gori nijesu sankcionisani.

"Ovo naše javno oglašavanje nema za cilj da bilo kome uskrati ljudsko pravo, niti da izrazi šovinistički odnos prema bilo kom događaju. Ovim putem smo isključivo željeli da skrenemo pažnju Izvršnoj vlasti da ubuduće povede više računa o ugledu države. Na kraju želimo da izrazimo zadovoljstvo što je Parada po riječima organizatora uspjela protekla bez ijednog incidenta, i nadamo se da ona neće imati uticaj na mlade i na generacije koje dolaze",

Bonus video: