ADRIATIC MARINAS DEMANTUJU PRODAJU

Porto Montenegro ostaje Piteru Manku

Konstantni uspjeh i rast, kazali su iz kompanije, iziskuju dodatne finansijske partnere
56 pregleda 1 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.11.2014. 07:55h

Kompanija Adriatic Marinas, koja stoji iza projekta razvoja luksuznog nautičko-turističkog centra i marine za megajahte Porto Montenegro u Tivtu, saopštila je da se taj kompleks ne prodaje, već da se u realizaciju tog projekta uključuju dodatni novi investitori. 

Nedjeljnik „Monitor" objavio je da je uprava kompanije koja je u većinskom vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka angažovala „uglednu američku konsultantsku firmu za posao izrade objektivne procjene vrijednosti tivatske marine, na osnovu koje kompanija Adriatic Marinas može izaći na međunarodno tržište nekretnina". 

“Dodatni zadatak američkih ekonomskih eksperata je da nakon procjene, na svjetskom tržištu pronađu investicione fondove ili kompanije koje bi bile spremne na ulaganja u marinu, davanje investicionih zajmova ili kupovinu određenog paketa akcija dioničarskog društva Adriatic Marinas", piše „Monitor", iako Adriatic Marinas nije dioničarsko, već društvo sa ograničenom odgovornošću. 

Pored Pitera Manka i njegovog sina Entonija, suvlasnici Adriatic Marinasa su i francuski milijarder Bemar Amo, britanski bankarski moguli lord Džejkob i njegov sin Natanijel Rotšild, jedan od čelnika „Glenkora" Ivan Glasenberg, kao i ruski oligarh Oleg Deripaska čiji je CEAC premijer Milo Đukanović nedavno nazvao „neodgovornim investitorom koji je ugrozio imovinu države Crne Gore" u slučaju KAP-a. Među manjim vlasnicima Adriatic Marinasa ima i državljana Crne Gore. 

Iz PR službe Porto Montenegra su na „spekulacije o prodaji Porto Montenegra" reagovali saopštenjem u kome tvrde da se luksuzna tivatska marina ne prodaje, „već se dovode novi investitori". 

“Od osnivanja Porto Montenegra, u Crnu Goru smo privukli brojne investicione partnere i davaoce kapitala, kako bismo zajedno finansirali projekat koji se danas smatra jednom od najuspješnijih kompanija u regionu”, piše u saopštenju. 

Konstantni uspjeh i rast, kako su kazali, iziskuju dodatne finansijske partnere, jer je njihova želja da znatno više ulažu u Crnu Goru, a to je izuzetna prilika da sadašnji i potencijalni budući partneri unaprijede i učestvuju u kreiranju zajedničke budućnosti. 

“Radujemo se najavljivanju daljih velikih novih investicija u Crnu Goru, za koje vjerujemo da će poduprijeti našu viziju stvaranja vodeće matične luke za megajahte i destinaciju za uživanje u Tivtu, koja više nije san, već vrlo jasna stvarnost”, stoji u saopštenju PR službe Porto Montenegra. 

Aktuelna, druga faza širenja te marine i gradnja novih vezova za jahte, vrijedna 32 miliona eura, finansira se kreditom koji je Adriatic Marinas uzeo kod jedne od crnogorskih banaka podgoričke “Erste banke”. 

Ulaganje u gradnju luksuznih stanova pokrivaju kupci 

Kompanija Adriatic Marinas je nedavno u Podgorici, predstavljajući projekat Porto Montenegro zajednici stranih investitora, objavio daje u njega od 2007. godine do danas investirano 280 miiiona eura. Zanimljivo je da većinu ulaganja u gradnju luksuznih stanova, čija je prodaja ključni biznis kompanije Adriatic Marinasa, praktično “pokrivaju” sami njihovi kupci, jer oni u četiri rate,, izmiruju kompletnu vrijednost stana kojeg su kupili još dok teče njegova izgradnja i prije nego što dobiju ključ u ruke. Tek manji broj stanova proda se nakon završetka pojedine stambeno-poslovne zgrade Porto Montenegra kakvili je do sada izgrađeno pet, a šesta je u gradnji.

Preporučujemo za Vas