Problem o kojem se ćuti: Gdje "nestaju" maloljetnice iz Rožaja

Rožajac S. M. tvrdi da su njegova kćerka, ali i neke njene vršnjakinje iz Rožaja bile meta kriminalaca, koji ih zloupotrebljavaju. Mnogi roditelji, zbog osude sredine, ne prijavljuju nestanak kćerki...
130 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2014. 14:38h

Maloljetna kćerka Rožajca S. M. sada je kući, na sigurnom, a do prije nekoliko sedmica za njom je tragala gotovo kompletna rožajska policija.

Poslije misterioznog nestanka, nepovrijeđena se vratila kući, ali roditeljima odbija da kaže gdje je boravila.

Otac tvrdi da je nestanak djevojčica u gradu na Ibru uzeo maha, a da one koje se vrate, ćute, i plaše se reakcije kriminalaca koji ih navodno zloupotrebljavaju.

Sedam maoljetnica bilo je nestalo od početka godine u Rožajama, ali policijski inspektori vjeruju da ta zvanična cifra nije i konačna jer neki roditelji sami tragaju za djecom, plaše se i osude okoline.

“Maloljetnice, od kojih su dvije povratnice, nakon nekoliko dana pronađene su i vraćene roditeljima. Nijedna nije željela da otkrije gdje su i sa kim su bile dok smo tragali za njima”, rekli su iz policije. Otac petnasetogodišnjakinje, koja se nedavno vratila porodici, otvoreno je novinarki “Vijesti” pričao o tom problemu, naglašavajući da je njegovo dijete već tri puta odlazilo od kuće.

“Sve smo probali i osjećamo se potpuno bespomoćno. Odlazak maloljetnica od kuće u Rožajama uzeo je maha, dešava se skoro svakodnevno, ali ljudi izbjegavaju da pričaju o tome. Ovo je tradicionalna sredina, pa roditelji ćute i trpe zbog sramote i optužbi okoline”, kazao je S. M.

Tvrdi da iza svega stoji izvjesni krug kriminalaca - oni, kako je rekao, najprije zavedu, pa zloupotrebljavaju maloljetnice.

“Zavode ih prestižom koji roditelji ne mogu da im priušte, a potom ih zloupotrebljavaju za svoje poslove. Nakon povratka kući, ćerka je ispričala i da je za nekog od njih prenosila drogu, ali nije htjela da kaže bilo kakve druge detalje, niti da otkrije identitet tog kriminalca”.

Identičnu izjavu, kaže, dao je i u policiji.

Oni, međutim, nisu mogli ništa uraditi jer kćerka nije željela da sarađuje.

“Nijedna od nestalih djevojčica nije željela da otkrije gdje i sa kim su bile”, tvrdi S. M.

“Tragajući za istinom, doznao sam da u jednom od rožajskih prenoćišta iznajmljuju sobe... U te sobe zalaze i neki ugledni građani. Cijela priča se zataškava, što zbog patrijarhalne sredine, što zbog nedostatka dokaza. O tome više ne smijemo da ćutimo”, kazao je S. M.

Rožajac kaže da vjeruje da je nemaština uzrok tog problema:

“Djevojčice pristaju na sve kako bi sebi omogućile život na visokoj nozi, kakav roditelji ne mogu da im pruže. Bijesna kola, skupa garderoba, luksuzni izlasci, lagodan život kriminalaca kod maloljetnika samo su fitilj, zbog kojeg oni posežu za svim kako bi bili dio tog klana“, rekao je S. M.

“Prijete im i maltretiraju ih”, foto: Shuterstook

Otac jedne od djevojčica tvrdi da se ne radi o izolovanim slučajevima, već da je riječ o društvenom problemu. Prema njegovim riječima, nadležni prvo moraju početi sa kontrolom kafića, prenoćišta, praćenjem sumnjivih osoba i povratnika...

„Ovako je mnogo organa zatajilo. Nedavno sam je u jednom lokalu zatekao pijanu. Takve su bile i njene drugarice. Kontroliše li neko točenje alkohola maloljetnicima”, pitao je otac.

U kakvim porodicama rastu djevojčice - žrtve?

Pedagog u Centru za socijalni rad Esad Plunac, kazao je da u suzbijanju te pojave treba bolje uvezati intersektorski sistem - od praćenja i kontrole porodice, do saradnje policije, tužilaštva, sudstva, škola...

„Treba formirati multidisciplinarni tim, koji će napraviti dobru saradnju sa porodicom i plan zaštite za tu djecu koja su sve više izložena i postaju žrtve izuzetno opasnih maloljetnih ili punoljetnih lica“, rekao je Plunac.

S druge strane, rekao je da razlog za tu pojavu treba tražiti i u porodici, koja je ključna u odgoju djece.

Analizom porodičnog sistema, prema njegovim riječima, poželjno je utvrditi kako funkcionišu familije u kojima žive ta djeca, da li su one potpune, siromašne, ima li u njima nasilja…

“Novo vrijeme traži novi način, novi pedagoški pristup, da se omladina više razumije i da roditelji budu liberalniji… Iskakanja iz sistema će svakako biti, moramo biti spremni da se sa njima uhvatimo u koštac i osmislimo ozbiljan pristup prevencije i rješavanja problema. U tom smislu, sve zainteresovane strane će u Centru za socijalni rad imati važnog i dobrog partnera”, rekao je rožajski pedagog Esad Plunac.

Policija: Otvoriti centre za mlade u svim gradovima

Iz rožajske policije “Vijestima” je rečeno da je riječ o kompleksnom problemu i da uzroci mogu biti različiti: od problema u porodici, školi, društvu, pa emocionalne i socijalne nezrelosti, sve do loših ekonomskih prilika.

“Roditelji najčešće nijesu kadri da se izbore sa problemom, a državni organi su u konkretnim slučajevima nenadležni. Iz tog razloga bi trebalo u svakom gradu otvoriti centar za mlade gdje bi maloljetnice provodile neko vrijeme”, vjeruju u policiji da je način za rješavanje ovog društvenog problema.

Oni smatraju da bi tokom boravka - žrtve, uz rad sa stručnim osobljem bile pripremljene za povratak kući, ali i za normalan nastavak života.

„Prijavio sam jednog kriminalca“

Rožajac S. M. tvrdi da mu je ćerku prošle godine kidnapovao jedan rožajski kriminalac i držao je 48 sati zatočenu u nekoj vikendici u Baću.

„Tu joj je davao drogu, prijetio joj, čak u vazduh pucao iz pištolja. Protiv njega je podnesena krivična prijava koju je zamjenik osnovnog tužioca odbacio, iako smo imali i svjedoke”, ispričao je otac nestale malojetne djevojčice.

On tvrdi da je taj momak - višestruki povratnik, koji je najmanje četiri puta prijavljivan za kidnapovanje maloljetnica.

“Jedino je procesuirana krivična prijava za zlostavljanje jedne od djevojčica“, ispričao je “Vijestima” Rožajac S. M.

Galerija

Bonus video: