Obama: Vlade da zaštite novinare

Generalna skupština UN je u decembru 2013. usvojila ldjučnu rezoluciju o bezbjednosti novinara i proglasila 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2014. 07:18h

Predsjednik SAD Barak Obama juče je izdao saopštenje u kojem navodi da „sloboda štampe ostaje ključna osnova za prosperitetno, otvoreno i bezbjedno društvo, omogućavajući građanima pristup informacijama i insistirajući na odgovornosti vlade".

U saopštenju se navodi da novinari svakodnevno rizikuju svoje živote postavljajući nezgodna pitanja, razotkrivajući korupciju i očevici su patnji nevinih muškaraca žena i djece u hororima rata. „U svojoj službi čovječanstvu stotine novinara su stradale u proteklih deset godina, a bezbroj njih je maltretiran, izložen prijetnjama, zatvaran i mučen. U ogromnom broju slučajeva počinioci zločina nad novinarima prolaze nekažnjeno", navodi Obama u saopštenju i dodaje da „sve vlade moraju zaštiti sposobnost novinara da pišu i govore slobodno".

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović juče je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima pozvala sve zemlje članice da prekinu „lanac nekažnjavanja" za zločine nad medijskim radnicima.

Atmosfera zastrašivanja

„Napadi na novinare moraju biti brzo i u potpunosti istraženi. Ne smije biti izuzetaka od ovog osnovnog pravila", ocijenila.je Mijatovićeva. Ona je pozvala 57 država članica OEBS-a da preduzmu stvarne korake i pronađu i izvedu pred lice pravde one koji su počinili zločine nad novinarima. „Utisak o nekažnjivosti doprinosi atmosferi zastrašivanja u cijelom regionu OEBS-a", istakla je Mijatović.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, foto: osce.org

Spisak ubijenih novinara u zemljama OEBS-a, čije ubice su još na slobodi, služi kao sumoran podsjetnik na postojanje nekažnjivosti za ove užasne zločine,stoji u saopštenju.

Na njemu su, između ostalih, i imena urednika crnogorskog lista „Dan" Duška Jovanovića i srpskih novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. „Politička volja da se suprotstavi nekažnjavanju je jednostavno suviše slaba, a u nekim slučajevima i ne postoji. Odlučna retorika nije dovoljna, potrebni su konkretni potezi da se okonča lanac nekažnjivosti", poručila je Mijatovićeva.

Generalna skupština UN je u decembru 2013. usvojila ldjučnu rezoluciju o bezbjednosti novinara i proglasila 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Galerija

Bonus video: