Stiže zima: Britanci vide ledene talase

Prethodne zime bile su blage, ali to nije razlog za najavljivanje arktičkih zima, kaže Pavićević
92 pregleda 7 komentar(a)
Cetinje snijeg, Foto: Vesko Belojević
Cetinje snijeg, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.11.2014. 08:18h

Iako pojedini britanski meteorolozi najavljuju da će predstojeća zima u Evropi biti najhladnija u proteklih 100 godina, naš meteorolog Dušan Pavićević smatra da su takve prognoze neutemeljene i da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će biti arktičkih zima.

Pavićević je kazao “Vijestima” da su mišljenja oko ledene zime u Britaniji podijeljena i da je stav Evropskog centra za srednjoročnu prognozu iz Londonu da će ova zima biti u granicama normale.

Prema prognozama nekoliko britanskih meteorologa, Evropu će ove zime zahvatiti ledeni talasi, od kojih prvi ovog mjeseca.

“Velike količine snijega uporno će zatrpavati Evropu, praćene veoma niskim temperaturama. Prema procjenama britanskih meteorologa, arktička zima će okovati kontinent čak pet mjeseci. Za januar se predviđa rekordno niska temperatura od minus 27 stepeni Celzijusa, i to na većem dijelu kontinenta, uključujući i predio u kojem se nalazi Srbija”, objavio je “Blic”.

“Prošla zima je bila topla sa malo snijega, a ove očekujemo znatno niže temperature, i više kiše i snijega”, kazao je srpski meteorolog Nedeljko Todorović.

Pavićević kaže da se "možda i može dogoditi da nas zahvati ledeni talasi, ali da se takve dugoročne prognoze obično pokažu kao veoma nepoudzane". On je pojasnio da su prethodne zime bile prilično blage, ali da to nije razlog za najavljivanje arktičkih zima, jer "klima nikada ne zavisi od jedne, dvije ili pet godina".

“Ono što sa siguršnoću tvrdim je da narednih 10 dana neće biti dramatičnih promjena vremena", ističe Pavićević.

Bonus video: