"ISPLATI LI SE KUPOVATI JEFTINIJE?"

Oprez: Limun iz Turske kancerogen

120 pregleda 8 komentar(a)
Limun, Foto: Shutterstock
Limun, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2014. 17:40h

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) sa sjedištem u hrvatskom gradu Karlovcu upozorila je da se na tržištu prodaje limun iz Turske tretiran po zdravlje opasnim fungicidom, zbog čega je kod kupovine nužno pažljivo pročitati deklaraciju.

"Pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči', poručuju iz ROZP povodom nestašice limuna na svjetskom tržištu i sa tim povezanog rasta cijena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima.

U saopštenju ROZP, koji okuplja udruženja za zaštitu potrošača iz pet jugozapadnih hrvatskih županija, podsjeća da mnoge generacije potrošača pamte razne nestašice, pa i nestašice limuna i banana 80-ih godina prošlog vijeka, ali i da je tog voća ipak, 'iz nepoznatih razloga, uvijek bilo u Slunju.

"Slična situacija se pojavila i sada, ali su se trgovci snašli pa potrošači ne moraju ići u Slunj po limun. Uvezli su jeftiniji limun iz Turske, ali na deklaraciji tih limuna piše: "ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom", saopšteno je iz ROZP i upozorava se, međutim, da je deklaracija napisana sitnim, jedva čitljivim slovima.

ROZP tvrdi da imazalil kod beba i male djece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, da je kancerogen i da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

"To je fungicid koji prodire kroz koru na cijeli plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama. Zato savjetujemo potrošačima da kao korektivni faktor tržišta imaju pravo na informisan izbor roba koje će kupovati. Potrošači imaju pravo da odlučuju kako, na što i gdje će trošiti svoj novac", kaže se u saopštenju pod naslovom "Isplati li se kupovati jeftinije?".