Stanković uskoro određuje koji tužioci ostaju

"Od njihovih radnih rezultata će zavisiti dalje ko će ostati na radu u tužilaštvu, odnosno ko će vršiti tužilačku funkciju"
91 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2014. 19:48h

Koji će državni tužilac ostati u fotelji, znaće se za 10-ak dana, kada će svi morati dostaviti svoje radne rezultate vrhovnog državnom tužiocu Ivici Stankovići u Tužilačkom savjetu.

"Predstoji nam težak i delikatan postupak izbora državnih tužilaca, koji treba da se obavi u skladu sa evropskim standardima", kazao je Stanković na svečanosti povodom obilježavanja "Dana državnih tužilaca Crne Gore", održanom u Bečićima.

Naglašavajući da će rezultati svih tružilaca za 10-ak dana biti kod VDT i Tužilačkog svajeta, Stanković je kazao da će se nakon toga ući u izbor državnih tužilaca.

"Od njihovih radnih rezultata će zavisiti dalje ko će ostati na radu u tužilaštvu, odnosno ko će vršiti tužilačku funkciju. Sada bi sve bilo proizvoljno i neutemeljeno da govorim o bilo čijem radu. Rad državnog tužilaštva u pogledu postavljenih zadataka, podrazumijeva efikasno sprovođenje dubokih i korjenitih reformi", kazao je Stanković.

Upitan šta je ključni kriterijum, odnosno da li je samo statistika u pitanju, Stanković je kazao da svakako nije statistika već radni rezultati.

"Sagledavaće se kakva će biti uspješnost optužnih akata koje je podigao određeni tužilac i kakav su rezultat imali ti optužni aktovi pred sudom", kazao je Stanković.

Specijalno tužilaštvo ostaje pod VDT

Novim zakonskim rješenjima koji su ponuđeni predlozima zakona o vrhovnom tužilaštvu i specijalnom tužilaštvu, specijalni tužilaca će ostati pod VDT.

"Shodno Ustavu, Vrhovno tužilaštvo je jedinstven i stamostalan državni organ, koji vrši gonjenje počinilaca krivičnih djela, koja se gone po službemnoj dužnosti. Prema tome, Specijalno tužilaštvo mora ostati u okviru Državnog tužilaštva, uz određene specifičnosti, što će biti poseban organ, bolje organizovan. Ali, svakako glavni specijalni tužilac će biti odogovoran za rada Vrhovnom državnom tužiocu. Vrhovno državno tužilaštvo će vršiti nadzor nad radom specijalnog tužilaštva. Vrhovni državni tužilaca će imati pravo da preuzme neposredna ovlašćenja specijalonog tužioca. Bilo je nekih manjih neodumica, ali u toku rasprave je to otklonjenjo i nadam se da će takav projekat ući u skupštinsku proceduru", kazao je Stanković.

Upitan da li u svijetlu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, trebalo dati veću autonomiju specijalnom tužilaštvu, Stanković je naglasio da "niko neće sprečavati glavnog specijalnog tužioca da se bori protiv korucpije i organizovanog kriminala na aktivan način".

Specijalna tužiteljka za borbu protiv organiozovanog kriminala Đurđina Ivanović potvrdila je da će buduće specijalno tužilaštvo biti posebno, ali u okviru Državnog tužilaštva Crna Gore, u hijerahiji tužilačke organizacije.

"Što znači da specijalni tužilac neće biti van vrhovnog državnog tužilaštva i neće biti van uticaja VDT . Mislim da je rješenje dobro i da takvo rješenje postoji i u okruženju , u Hrvatskoj. Tako je organizovan i USKOK. Svakako da Specijalno tužilaštvo treba da ima određeni veći stepen samostalnosti , jer ima i veću odgovornosti u svim ovim okolnostima, koje se dešavaju u našoj državi, i zahtjeva koje traže naši građani. Svakako ono mora ostati u hijerarhiji državnog tužilaštava i biti pod kontrolom i uticajem VDT", kazala je Ivanović.

Upitana da li se novim zakonskim rješenjima daju veća ovlašćenja od onih koje je do sada imalo specijalno tužilaštvo, Ivanović je kazala da zakon još nije donijet, ali da misli da se ne dobijaju veća ovlašćenja.

"Mislim da buduće Specijalno tužilaštvo i budući glavni specijalni tužilac, neće imati neka posebna ovlašćenja u smislu donošenja odluka i odlučivanja, kada je u pitanju odnos VDT i njegovo pravo da utiče na odluke i učestvuje u donošenju odluka specijalnog tužilaštava", kazala je ona.

Neće da komentarišu obaranje presude Mandiću

Zamoljen da prokomentariše da li je po treći put obaranje presude Damiru Mandiću, direktna greška tžilaštva, Stanković je kazao da je to u ovom trenutku teško komentarisati.

"Radi se o predmetu koji je aktuelan, živ. Tako da se ne bih upuštao u komentarisanje", kazao je Stanković.

I specijalna tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina Ivanović odbila je da komentariše to što je po treći put pala optužnica protiv Mandića.

Ivanović: Treba razmisliti o kriminalizaciji klevete

Upitan šta misli o predlogu da se uvreda i kleveta ponovo uvedu kao krivično djelo, Vrhovni držani tužilac Ivica Stanković je kazao da bi to prepustio "uvaženim poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su prije tri godine odlučili da se kleveta dekriminalizuje".

"U ovom momentu ima razloga za i protiv, i to zahtijeva analizu", kazao je Stanković

Za Ivanović imajući u vidu, kako je kazala "sve ovo što se sada dešava u našoj državi", misli da o tome "ipak treba razmisliti".

Marković čestitao tužiocima

Ministar pravde Duško Marković čestitao je Dane državnih tužilaca svim nosiocima te funkcije, navodeći da će od njihove posvećenosti zavisiti kvalitet izvršavanja Ustavom propisanih nadležnosti za gonjenje učinilaca krivičnih djela.

"Upućujem srdačne čestitke sa željom da ovogodišnjim Danima državnih tužilaca otvorite novu starnicu u knjizi rezultata državnotužilačke organizacije. Na toj stranici, kako nam nalažu reforme i obaveze iz integracijskih agendi, treba da budu ispisani uspješni odgovori na ključne izazove u oblasti vladavine prava, a to su korupcija i organizovani kriminal", naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, Vlada i Ministarstvo nastaviće da, u skladu sa nadležnostima i poštujući samostalnost tužilačke organizacije, unaprjeđuju zakonski i institucionalni okvirza rad Državnog tužilaštva.

"Ali samo od vaše posvećenosti zavisiće kvalitet izvršavanja Ustavom propisanih nadležnosti za gonjenje učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti", dodao je Marković u čestitki.

On je uvjeren da će u budućnosti tužioci opravdati dosadašnje zakosnke i institucionalne reforme, koje se tiču tužilačke organizacije "i doprinijeti ostvarenju početnog, a zatim i solidnog bilansa rezultata na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, od čega umnogom, ako ne i odlučujuće, zavisi naš dalji napredak u procesu integracija".

Krivokapić: Biti tužilac nije lako i taj poziv nosi veliko breme na sebi

I predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je, povodom Dana državnih tužilaca, Stankoviću i svim tužiteljkama i tužiocima, telegram čestitku.

"Kao nosioci ove odgovorne funkcije, vaš rad i stručnost imaju posebnu ulogu za državu i društvo u cjelini. Biti tužilac nije lako i taj poziv nosi veliko breme na sebi, ali sam siguran da ćete u pravu, zakonu i Ustavu naći potrebnu snagu koja će vas voditi na putu otkrivanja nepravde i predavanja nepočinstava sudu pravde. Pred Crnom Gorom je veliki zadatak – da osigura i učvrsti vladavinu prava u potpunosti, jer pravda je temelj države. Vjerujem da ćete kroz svoju zahtjevnu društvenu, a i državnu ulogu, odgovoriti profesionalno, časno i odgovorno, te tako doprinijeti snaženju temelja i čvrstine naše Crne Gore", navodi se između ostalog u čestitki Krivokapića

Galerija

Bonus video: