BUDUĆNOST SVEMIRA

Da li tamna energija pretvara svemir u "jedno dosadno mjesto"?

124 pregleda 1 komentar(a)
svemir, Foto: Telegraph
svemir, Foto: Telegraph
Ažurirano: 01.11.2014. 08:40h

Nova istraživanja sugerišu da tamna energija i tamna materija imaju izuzetan uticaj na budućnost našeg svemira.

Naučnici su pronašli dokaze koji ukazuju na to da tamna materija, svojevrsna skela unutar koje je izgrađen svemir, polako biva brisana uticajem tamne energije, piše "Daily Mail".

Istraživači sa univerziteta u Portsmutu i Rimu objavili su svoje pronalaske u listovima "American Physical Society“ i "Physical Review Letters“. Oni su naglasili da prikupljeni podaci ukazuju na favoriziranje tamne energije koja raste u interakciji sa tamnom materijom. Ono što je najvažnije jeste da taj proces uzrokuje usporavanje rasta struktura našega svemira.

Dejvid Vonds, direktor Instituta za kosmologiju i gravitaciju u Portsmutu tvrdi da je ova studija od velikog značaja jer dotiče fundamentalnu prirodu prostora i vremena.

"Istraživanje se tiče budućnosti Univerzuma. Ukoliko tamna energija raste, a tamna materija nestaje, sve što će na kraju ostati jeste velik, prazan i dosadan svemir koji u sebi ne sadrži gotovo ništa", rekao je Vonds dodavši da je tamna materija odgovorna za okvir u unutar kojeg strukture svemira nastaju i opstaju.

"Galaksije, u jednoj od kojih živimo i mi, održavaju svoju strukturu zahvaljujući tamnoj materiji, a ono što vidimo u našim podacima sugeriše njeno nestajanje koje će usporiti rast i razvoj galaksija", zaključio je Vonds.

Ovakav kraj svemira je samo jedan hipotetički scenario koji se smješta daleko u budućnost.

Tamna energija je misteriozna, nevidljiva hipotetička energija koja vjerovatno prožima cijeli svemir i koja je odgovorna za negativnu gravitaciju koja ubrzava širenje svemira.

Tamna materija predstavlja "nedostajuću“ materiju, a koja objašnjava preveliku jačinu pozitivne gravitacione sile. Smatra se da je 90 odsto materije zapravo nevidljiva, tamna materija. Strukture svemira kao što su galaksije i jata galaksija ne bi mogle biti formirane bez njenog uticaj.

B92

Preporučujemo za Vas