Marković: Ne dam vraćanje klevete

“Zbog toga što imamo probleme u primjeni, ne treba mijenjati dobra rješenja. Ja sam (ranije) rekao da moramo napraviti taj iskorak, ali to što je bilo opredjeljenje Vlade nisu pratili drugi segmenti društva i druge institucije, a posebno medijska scena"
153 pregleda 11 komentar(a)
Duško Marković, Tea Gorjanc-Prelević, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Tea Gorjanc-Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2014. 07:43h

Inicijativa da uvreda i kleveta ponovo budu krivična djela dočekana je na nož, sagovornici “Vijesti” smatraju da je to korak unazad i da nije rješenje za kampanje kakvu vodi “Informer”. Ko god misli da je u medijima oklevetan i sada može da traži naknadu štete, ali se novinari, od kada je kleveta izbrisana iz Krivičnog zakonika, ne vode u registru osuđivanih lica.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, nadležan za izmjenu Krivičnog zakonika čiju izmjenu su inicirale poslanice SNP-a, SDP-a i Pozitivne, odbacio je takvu mogućnost. Iako je ranije bio skeptičan po pitanju zrelosti društva, nakon što je prije tri godine izmjenama KZ kleveta dekriminalizovana po sugestijama Savjeta Evrope, Marković je juče kazao da se ne treba vraćati unazad.

“Zbog toga što imamo probleme u primjeni, ne treba mijenjati dobra rješenja. Ja sam (ranije) rekao da moramo napraviti taj iskorak, ali to što je bilo opredjeljenje Vlade nisu pratili drugi segmenti društva i druge institucije, a posebno medijska scena. Dok sam u Ministarstvu pravde, neću podržati tu inicijativu”, rekao je Marković “Vijestima”.

U “Akciji za ljudska prava” (HRA), koju vodi Tea Gorjanc - Prelević, smatraju da građansko pravo sadrži dovoljno instrumenata da se obezbijedi zaštita prava ličnosti: “Vraćanjem klevete kao krivičnog djela se u stvari omogućava dodatno, dvostruko kažnjavanje. Iako 'Informer' objavljuje nezakonite sadržaje, retrogradno vraćanje krivičnih djela nije odgovarajuća reakcija. Isto kao što neko novo ubistvo ne može, samo po sebi, da opravda zahtjev za vraćanje smrtne kazne”.

Advokat MANS-a Veselin Radulović smatra da to nije rješenje kojim bi se stalo na put kršenju osnovnih ljudskih prava i kampanjama u režiji organizovanog kriminala.

“Praksa je pokazala da su od kriminalizacije klevete imali koristi korumpirani funkcioneri i kriminalci, jer su samo njima sudovi dosuđivali enormne novčane iznose na štetu medija koji nijesu pod kontrolom organizovanog kriminala. Pravnom sistemu ne trebaju verbalni delikati, već tužilac i pravosuđe koje će privesti pravdi korumpirane funkcionere i 'kontroverzne biznismene' koji pljačkaju državu, a prljavim podmetanjima preko svojih 'medija' pokušavaju da zastraše one koji ih otkrivaju”, kazao je Radulović.

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović ocijenio je da inicijativa ima veze sa zaštitom privatnosti i odbranom od mafijaške propagande isto onoliko koliko premijer nema veze sa dovođnjem “Informera”.

“Tragikomično je da se među inicijatorima nalaze neke opozicione poslanice, među kojima prepoznajem i neke koji su i dosad odrađivale delikatne poslove za DPS. Vjerovatno među njima ima i neznavenih, ali u svakom slučaju, javni moral se ne štiti uvođenjem klevete već poštovanjem zakona i funkcionisanjem institucija. Zato što tužioci nijesu reagovali u brojnim ranijim slučajevima ili su čak oslobađali promotore govora mržnje bilo kakve odgovornosti, i zato što sudovi nijesu kažnjavali takve medije primjerenim kaznama već su batinu koristili za ućutkivanje nezavisnih medija - veliki DPS brat se sada sjetio da iskoristi skandal oko svog čeda Informera da nezavisnim medijima vrati klevetu”.

Vuksanović nije ni bila za dekriminalizaciju

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović rekla je da “kao pravnik međutim nikada nije bila za dekriminalizaciju klevete u ovim vremenima”.

”Moja partija će sagledati trenutnu situaciju i zahtijeve međunarodne zajednice, a ovo je moje mišljenje. Uvijek sam se zalagala za poštovanje slobode govora i zabranu cenzure, ali sam protiv svake zloupotrebe”.

EU: Rješenje je samoregulacija u medijima

Evropska komisija smatra da pravni sistem Crne Gore već predviđa mehanizme za sankcionisanje kršenja ljudskih prava, saopštio je “Vijestima” Patrik Šmelcer, program menadžer u Sektoru za saradnju, vladavinu i demokratiju delegacije EU u Podgorici.

“Nedostatak profesionalizma u medijima je pitanje kojim se treba baviti prevashodno kroz odgovarajuća samoregulatorna tijela”, kazao je Šmelcer.

Informer i sada može biti zabranjen

“U slučaju 'Informera' ne radi se o zloupotrebi slobode izražavanja, nego direktnom obračunu organizovanog kriminala koji metodama najprljavijih i najbolesnijih podmetanja pokušava da zastraši one koji otkrivaju njihova krivična djela. I očigledni nedostaci, nelogičnosti i praznine u zakonima ne smiju biti izgovor za nepostupanje tužilaštva. U ovom slučaju postoji nekoliko krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti. Zakon o odgovornosti pravnih lica propisuje sankciju prestanka pravnog lica, ako je njegova djelatnost u funkciji vršenja krivičnih djela, što je, čini se, kod 'Informera', očigledno”, smatra Veselin Radulović.

Bonus video: