Novi pokušaj spasavanja "Svetove imovine"

Firma koja je blokirala imovinu zaključila je sporazum o priznanju krivice, kao i njen tadašnji direktor Stjepan Skočajić koji je “crtao”kako su po nalogu Marovića pronevjerili tri miliona opštinskog novca
9745 pregleda 8 komentar(a)
Računi napumpavani: Bečići, Foto: Vuk Lajović
Računi napumpavani: Bečići, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija “Bichem industries“ blokirala je imovinu britanske firme „Fifth avenu investments limited“ na dvije zemljišne parcele od hiljadu i dvije i po hiljade kvadrata na samoj bečićkoj plaži, čime se nastavljaju pravne zavrzlame oko očuvanja imovine šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića i njemu bliskih saradnika.

Kotorski Osnovni sud, potvrđeno je „Vijestima“, na predlog te firme donio je privremenu mjeru zabrane otuđenja, opterećenja i raspolaganja, koju je budvanski katastar upisao sredinom prošlog mjeseca.

Riječ je o firmi koja je prije dvije godine zaključila sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, kao i njen tadašnji izvršni direktor Stjepan Skočajić koji je detaljno opisao kako su po nalogu Marovića pronevjerili tri miliona eura opštinskog novca, da bi se izmirio dug Gojku Kapisodi.

Skočajić, koji je bio skiper na jahti „Kenco“ Marovića, priznao je da je po nalogu Marovića zaključivao brojne fiktivne ugovore i radio na njegovim instrukcijama, da bi se milionski dug vratio.

„Biochem industries“ je osnovala istoimena firma iz Škotske, a do promjene na mjestu izvršnog direktora došlo je, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, polovinom novembra prošle godine, od kada se kao izvršni direktor vodi Ivan Avramović.

Imovinu britanske kompanije još u oktobru prošle godine prvo je blokiralo Specijalno tužilaštvo, nakon što je nastavilo istragu oko mreže povezanih firmi koje su kontrolisali Marovići njegova nekadašnja savjetnica Olivera Ilinčić. Viši sud je tada donio privremenu mjeru koja je upisana u katastarsku evidenciju. Bokirano je oko 40 hiljada kvadrata zemlje od Lučica do Budve vlasništvo povezanih kompenija „Fifth avenue“, „Property investments“ i “Good location“. „Vijesti“ su nedavno objavile da tužilaštvo i dalje istražuje Ilinčićevu i Marovića i njihovo učešće u malverazacijama oko kupovine zemljišnih kompleksa i prevare budvanskih porodica. Zato i najnoviji sudski proces, koji je „Biochem industries“ pokrenuo kako bi zaštitio svoja prava nad imovinom u Bečićima, ponovo u prvi plan stavlja priču o izmirivanju privatnih milionskih dugovanja osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe.

Skočajić, koga je Viši sud osudio na pola godina i kaznu od sto hiljada eura, priznao je da je preko firme „Biochem industries“, vratio tri miliona eura Marovićevog duga prema Kapisodi, tako što su radovi na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju napumpavani, pa se opštinski novac preko fiktivnih ugovora preusmjeravao za izmirivanje pozajmica. Opštinskih 2.808.000 eura izvođač radova na postrojenju je prebacio na račun “Biochem industries”, koji je potom Skočajić, sklapajući fiktivni ugovor o pozajmici, prebacio na račun Kapisode.

Kapisoda, koji nije osuđivan niti protiv njega podignuta optužnica još 2008. je pozajmio Maroviću navodno pet miliona eura, koji mu je tada kazao da je to novac za državu Crnu Goru. Ovaj mu godinama nije vraćao pozajmicu, pa je izgradnja postrojenja, najvećeg kapitalog projekta, koji je finanijski sahranio Opštinu Budva, iskorišten da se milioni vrate.

“Biochem indiustries” je vraćao i novac “Property investmentsu”, takođe na ime pozjamice Marovića. Skočajić je tužiocu priznao da je postupao po upustvima Marovića, pa je osnovao firmu, zaključivao fiktivne ugovore i izdavao fiktivne račune, te na taj način primao i prenosio novac.

Opština Budva već punu godinu pokušava da plati štetu od milion eura, koliko je po sosptvenom priznanju Marović u nekoliko korupcionaškiuh afera napravio gradskoj kasi. Marović je založio svoju đedovinu na Jazu i Krimivici, od čije prodaje lokalna uprava ne može da namiri ni pola dugovanja.

Marović i njegov sin Miloš već više od godinu i po se nalaze u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni. Miloš je takođe priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, dok se Svetozar i dalje nalazi na liječenju, a čeka ga kazna zatvora od četiri do devet godina.

Jahtu kupio srpski biznismen

Skočajić je bio izvršni direktor i firmi “MennYacht” čije je sjedište u budvanskoj marini. Firma, čiji se osnivač krije iza švajcarske firme „Mennyacht Europe AG“ je bila ekskluzivni zastupnik Fereti grupe za Crnu Goru.

Marovići su 2008. godine za deset miliona eura kupili luksuznu jahtu “Fereti” koja je za njih napravljena po specijalnoj narudžbi. Jahta sa imenom “Kenco” duga je 29 metara i na njoj je skiper bio Skočajić. Tada je i registrovana firma “Menn yacht“, čiji je osnivač istoimena firma iz Švajcarske, a Skočajić je imenovan za izvršnog direktora.

Bivši “Kenco”, sada “Sara”

Marovići su jemčili austrijskom„Hipo lizingu“, da će im ofšor firma „Galaxy“ sa karipskih ostrva vratiti kredit od deset miliona koji je uzet za kupovinu jahte. Kako novac nije vraćan, pokrenut je spor, koji je nedavno završen vansudskim dogovorom, nakon čega je austrijska firma odsutala od tužbe da im Marovići, otac i sin, vrate deset miliona eura. Jahta se poslije tri godine prošlo ljeto vratila u budvansku marinu, nakon što je „Heta lizing“ prodala srpskom biznismenu kosovskog porijekla, koji ju on prefarbao i preimenovao u „Sara“.

Bonus video: