Slavka Adžović se ne predaje: Hrabrim sebe da idem dalje

Ova vrijedna žena se 20 godina bavi stočarstvom i uspjela je uprkos brojnim preprekama i predrasudama da sakupi i održava veliko stado ovaca, goveda i par konja
153 pregleda 15 komentar(a)
Slavka Adžović, Foto: Svetlana Mandić
Slavka Adžović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.10.2014. 18:50h

Žabljačani Vladimir Vojinović i njegov brat Dragomir-Gajo Vojinović odlučili su da poklone 76 bala prvoklasnog sijena Slavki Adžović iz Nikšića, kojoj je u ponedjeljak izgorjelo 350 bala.

“Čuli smo da su ostali bez sijena. Želimo ljudima da pomognemo, nudimo sijeno, sa imanja u Razvršju koje je kilometar i po od Žabljaka. Utovarićemo bale na kamion, jedino treba organizovati prevoz”, kazao je Vladimir Vojinović “Vijestima”.

“Vijesti” su Slavki “uhvatile muštuluk” da će dobiti sijeno za svoje mnogobrojno stado.

"Osjećam se kao da mi je poklonio državu! Kao da mi je poklonio sve... Zahvaljujem mu po 1000 puta. Za mene je sada značajna i jedna bala, a ne 76... Dnevno mi treba najmanje pet, a kada je loše vrijeme i više, što znaju svi stočari”, rekla je Slavka.

Ona je pozvala Vojinoviće i zahvalila im se, a sada je ostalo da se organizuje prevoz sijena.

Ova vrijedna žena se 20 godina bavi stočarstvom i uspjela je uprkos brojnim preprekama i predrasudama da sakupi i održava veliko stado ovaca, goveda i par konja.

Njeno gazdinstvo je pretrpjelo nekoliko požara, krađa stoke, paljenja sijena, a pod Trebjesom su im izgorjele štale. Posljednji incident desio se ljetos na Krnovu kada su im nepoznate osobe zaklale dvije ovce “u znak upozorenja” kako je to ona protumačila.

Gest braće Vojinović je rijedak u današnje vrijeme. Od požara u ponedjeljak do juče Slavku je zvalo ili obišlo preko 50 ljudi, kako je kazala - ali da joj prodaju sijeno. Ovoj Romkinji nije se ovih dana obratio niko iz Ministarstva poljoprivrede ili bilo koje druge nadležne institucije.

"Mogu samo u sebe da se uzdam i nikoga više. Sama se borim i uspjeću i pored svih ovih nevolja koje me snalaze. Moram da se borim i opstanem. Tako sebe ohrabrujem da idem dalje”, optimistična je Slavka.

Nakon posljednjeg požara Slavkinu imovinu je čuvala policija 24 časa, ali do juče nije bilo rezultata istrage i uviđaja koji je napravljen. Slavki su i nakon požara u kom su joj izgorjele štale, javili i dobrotvori iz Danilovgrada spremni da joj ustupe zemlju i kuću na korišćenje.

Međutim, kako je tada počinjalo ljeto, morala je da izdiže pa je poklon ostao neiskorišten.

Nudili joj mnogi sijeno, ali za novac

"Dolaze od ponedjeljka i zovu ljudi. Nude mi sijeno po 17 eura za tovar... za bale i po 40... razne cijene daju i uslove. Neki su mi kazali i da ga kupim i da ga platim kad budem imala, ali ja to ne želim. Da mi daju da ga otplatim za pet godina, znam da ga moram platiti, a ja tih para nemam, kazala je Slavka Adžović “Vijestima”.

Bonus video: