CPC dobila dozvolu za gradnju crkve na Cetinju

Kako je saopšteno, Crkva Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića, koja će biti sagrađana u Lovćenskoj ulici na Cetinju, prva je koju će CPC graditi od svoje obnove 1993.
120 pregleda 8 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2014. 15:31h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Prijestonice predao je danas Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) građevinsku dozvolu za gradnju vjerskog objekta na Cetinju.

Kako je saopšteno, Crkva Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića, koja će biti sagrađana u Lovćenskoj ulici na Cetinju, prva je koju će CPC graditi od svoje obnove 1993. godine.

Mitroplot Mihailo i vladika Gorazd, episkop za Argentinu i Latinsku Ameriku i nikšićko-ostroški sa sveštenstvom služili su lituirgiju u kapeli Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, a zatim je đakon Branislav Pajović, koji je diplomirao teologiju na Duhovnoj akademiji u Kijevu, rukopoložen za sveštenika.

„Mitropolit je nakon čina rukopoloženja saopštio je da građevinska dozvola predata CPC za gradnju Crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića , te da očekuje da naredni Lučindan i Dan Svetog Petra Cetinjskog, kojeg Srpska pravoslavna crkva (SPC) do prije nekoliko godina nije imala u svom kalendaru, obilježiti i proslaviti u novoj crkvi“, saopšteno je iz CPC.

Biće to, kako se dodaje, prva crkva koju će graditi CPC od obnove na Lučindan 1993. godine. „On je još jednom izrazio nadu i da će CPC uspjeti da vrati pod svoje okrilje brojne Crkve i manastire kojima sada upravlja SPC u Crnoj Gori“.

„Vladika Mihailo saopštio je i da je CPC posthumno dodijelila medalju za hrabrost Ljubinki Perazić, koja je 1991. godine na Cetinju sa djetetom u naručju stala i prkosila vojnim bornim kolima kojih je bilo mnogo tih dana na ulicama Prijestonice“, kaže se u saopštenju CPC.

Bonus video: