Inspekcija rada utvrdila 77 nepravilnosti

Nepravilnosti su se odnosile i na kolektivno osiguranje, neposjedovanje stručnog nalaza o ispravnosti instalacija i opreme, kao i lična zaštitna sredstva
63 pregleda 1 komentar(a)
gradilište, Foto: Luka Zeković
gradilište, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2014. 15:48h

Inspekcija rada je, tokom nadzora na gradilištima i trgovinama na području Podgorice, utvrdila 77 nepravilnosti koje su se, uglavnom, odnosile na zapošljavanje na crno.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da su se nepravilnosti, osim rada bez ugovora o radu, bez prijave na obavezno socijalno osiguranje i bez radne dozvole za strance, odnosile i na rad osoba bez osposobljenosti za bezbjedan rad, kao i bez prethodno obavljenog zdravstvenog pregleda.

Nepravilnosti su se odnosile i na kolektivno osiguranje, neposjedovanje stručnog nalaza o ispravnosti instalacija i opreme, kao i lična zaštitna sredstva.

Inspekcija rada je, kako je saopšteno, prošle sedmice obavljala pojačan inspekcijski nadzor na području Podgorice, zajedno sa Upravom policije, sa posebnim osvrtom na oblast građevinarstva, kao i kretanje i rad stranaca u Crnoj Gori.

Formirana su četiri tima, sa po tri inspektora iz različitih oblasti djelovanja.

Inspekcija rada je obavila ukupno 76 inspekcijskih kontrola kod 38 subjekata nadzora i to na osam gradilišta kod 18 subjekata nadzora i kod 20 subjekata iz oblasti ugostiteljstva i trgovine.

"Zatečeno je 56 osoba koje su stupile na rad bez zaključenog ugovora o radu, a od toga je 32 državljanina Crne Gore i 24 stranca. Zbog utvrđenih nepravilnosti donijeto je 29 ukazivanja, kojima je subjektima nadzora ostavljen primjeren rok da otklone nepravilnosti i o tome obavijeste Inspekciju rada", navodi se u saopštenju.

Izrečeno je 96 novčanih kazni prekršajnim nalogom na licu mjesta, u ukupnom iznosu od 29.950 eura i izrečene su tri privremene mjere zabrane rada osobama koje nijesu bile osposobljena za bezbjedan rad.

"Na osnovu sveobuhvatne analize pojačanog inspekcijskog nadzora u Podgorici, očigledno je da je sprovedena akcija dala značajne rezultate u sprečavanju i suzbijanju neformalnog zapošljavanja i nelegalnog rada, pa će se ovakve akcije češće organizovati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: