Nakon požara, porodica Jolović uskoro dobija krov nad glavom

"Mogu samo reći svima puno hvala za dosadašnju pomoć. Niko sa Žabljaka i iz Njegovuđe nije zatajio. Neko novcem neko materijalom neko svojim radom", kazala je Cica Jolović
0 komentar(a)
Hatidža-Cica Jolović, Foto: Obrad Pješivac
Hatidža-Cica Jolović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 31.10.2014. 14:47h

Nakon što im izgorjela kuća i vatrena stihija u trenutku progutala sve što su za šest decenija stvarale trošnoj kući u Njegovuđi kod Žabljaka, starica Hatidža-Cica Jolović sa kćerkom Bebom i dalje je u stanu Dušana Zejaka gdje su se uselile u predvečerje 19. febrara ove godine.

Nevoljnicima su odmah u pomoć priskočile komšije. Cicu je kroz plamene jezike izvukao Sveto Anđelić.

Nije pomogla ni veoma brza akcija vatrogasaca iz Žabljaka sa dva vatrogasna vozila, kolji su nakon osam minuta od prijema obavještenja bili na licu mjesta. Ni to što su u pomoć pristigle kolege iz Šavnika niti kamion cistijerna Lazara Zekovića iz Žabljaka. Vatrena stihija progutala je stan u kome je Cica podizala četvoro djece. Ipak, spašen je Bebin kiosk u neposrednoj blizini i okolne kuće kojima je vatra prijetila u okolnostima jakog južnog vjetra.

Mještani, Mjesna zajednica i lokalna uprava brzo su reagovali. Obezbijedili su im drva za ogrijev i izgradili pomoćne prostorije za smještaj drva. Pristigao je i namještaj iz Pljevalja. Lokalne strukture odmah su pomogle sa jednokratnim pomoćima. Njih dvije, samohrane, imaju sav komfor ali čeznu za svojim domom.

Cica i Beba Jolović

Solidarnost ni jednog trenutka nije prestajala. Na zgarištu je nikla pristojna kuća. Ipak, nije završena kako bi Cica i Beba ponovo imale svoj dom.

„Samo kad mi je Beba dobro, drugo mi ne pada na pamet“, kaže Cica, srdačno se pozdravljajući sa dopisnikom „Vijesti“, pri tom misleći na ljetošnju saobraćajnu nezgodu svoje kćerke.

"Mogu samo reći svima puno hvala za dosadašnju pomoć. Niko sa Žabljaka i iz Njegovuđe nije zatajio. Neko novcem neko materijalom neko svojim radom. Ipak, neki nijesu osjetili našu nevolju. A da je svako kome smo se obratili uplatio ne više od 200 eura mi bi sad bili u svojoj kući. Treba samo postaviti patose, razvesti struju, omaltati i okrečiti zidove i mi možemo useliti. No, stiže zima pa je za to kasno. Dva puta smo se obraćali JP Nacionalni parkovi Crne Gore i tražili da odobri građu iz koje bi se napravili patosi ali nikakvog odgovora nema. Pa bar da me obavijestiše. Tako je bilo i sa dva puta upućenim zahtjevima Rudniku uglja iz Pljevalja. Ni od Ski centra 'Durmitor' u stečaju nikakve pomoći a u tom preduzeću radili smo suprug Rajko, Beba i ja 75 godina. Ljetos, nakon što je stupio na posao predsjednik Opštine Veselin Vukićević, ponovio je postupak svog prethodnika Isaila Šljivančanina i cirkularnim pismom pozvao kolege da pomognu ali još uvijek ništa," kaže Cica Jolović, zahvalna Dušanu Zejaku za bratski postupak.

Novi dam će uskoro biti završen

Kod Žabljačana nije splasnula volja da i dalje pomognu. Među njima i grupi električara koji će, kao što su bezbroj puta pomogli porodioci, kad do toga dođe priskočiti u pomoć.

A profesor u penziji Dušan Zejak kratko je rekao: „Neka stanuju ako treba i 20 godina. Niko ne treba da brine“.

Bonus video: