Mladić iz Kolašina ubio sovu i pohvalio se time na Facebooku

“Ovo je dokaz da lovci uopšte ne brinu da li će biti uhvaćeni u nelegalnom lovu postavljajući na svojim Facebook profilima fotografije uznemiravajućeg sadržaja, kao i ostavljajući prepisku u kojoj se kaže da “ima i boljih fotografija ali da ne smije izbaciti na Facebook”
407 pregleda 91 komentar(a)
Ivan Milošević, Foto: Facebook
Ivan Milošević, Foto: Facebook
Ažurirano: 31.10.2014. 07:24h

Nove, uznemirujuće slike ubijenih sova i lisica, koje je juče na svojoj Facebook stranici objavio Ivan Milošević iz Kolašina dokaz je da je neophodna hitna i temeljna reforma u oblasti lovstva, i da je do sada izostalo adekvatno procesuiranje počinioca takvih krivičnih djela, ocijenile su juče nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

Na fotografiji se vide Milošević i nepoznata osoba koja u ruci drži ubijene sove, dok se na haubi auta registarskih oznaka KL AB590, nalaze ubijene dvije lisice. Na svom nalogu, Milošević je objasnio da je slika napravljena na Vratlu, a u komunikaciji sa svojim prijateljima hvali se da je “ovo za jedan dan, ali ima i boljih nego ne smijem izbacivati na Facebook”.

Na komentar jednog od prijatelja da je to “užas”, on kaže: “A šta ću kad to volim”.

Milošević je “Vijestima” kazao da on nije ubio sovu, već njegov drug. Kako kaže, fotografija je napravljena nekoliko sati nakon što je sa društvom bio u lovu na Vratlu iznad kolašinskog sela Lipovo.

"Sovu je ubio moj drug čije ime ne želim da pominjem. Ja sam ubio lisicu, za koju sa sumnjao da je bijesna. Ubijenu životinju sam odnio u veterinarsku stanicu, kako bi oni utvrdili da li je bijesna. Slažem se da je prilično neukusno postavljati slike ubijenih životinja na Fejsbuk, ali to sam učinio iz šale i ne razmišljajući mnogo", kazao je Milošević.

On je, odmah nakon razgovora sa novinarom “Vijesti”, uklonio sliku sa svog naloga.

Prema riječima ornitologa, koje su “Vijesti” kontaktirale, radi se o šumskim sovama, koje su zaštićena vrsta, a njihovo ubijanje predstavlja krivično djelo, zbog čega će Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) danas podnijeti krivičnu prijavu protiv Miloševića i nepoznate osobe sa slike.

Direktor programa NVO “Green Home” Jelena Marojević-Galić ocijenila je da činjenica da se lovci javno putem društvenih mreža hvale svojim ulovima, čak i kada su u pitanju zaštićene vrste kakva je šumska sova, posljedica nečinjenja nadležnih u ovoj oblasti i izostanka utvrđivanja krivice i odgovornosti u nekim ranijim drastičnim slučajevima krivolova.

Lovi ne mare za kazne

“Ovo je dokaz da lovci uopšte ne brinu da li će biti uhvaćeni u nelegalnom lovu postavljajući na svojim Facebook profilima fotografije uznemiravajućeg sadržaja, kao i ostavljajući prepisku u kojoj se kaže da “ima i boljih fotografija ali da ne smije izbaciti na Facebook”.

Nepostojanja nacionalne politike upravljanja divljom faunom i florom i prirodnim staništima, neadekvatan program razvoja lovstva, kao i neprecizna evidencija o broju vrsta ostavlja prostor za različite zloupotrebe. Zbog svega ovoga je neophodna hitna i temeljna reforma u ovoj oblasti, kao i adekvatno procesuiranje počinioca krivičnih djela kakvo je i ovo”, kazala je Marojević-Galić.

Poseban problem, kako tvrde u CZIP, predstavlja odnos pravosuđa jer se dešavalo da na sudu, i pored priloženih fotografija kao dokaza, oni koji tuže krivolovce ispadnu - tužena strana. Naime, kako su objasnili iz CZIP, nije rijetka situacija da sudija ocijeni da su ugrozili nečiju privatnost time što su, na primjer, slikali neovlašteno unutrašnjost auta u kome se jasno vidi ulovljena divljač, oružje i municija ili skinuli nečiju sliku sa Facebooka.

Bonus video: