Stopirano uništavanje Tabačkog mosta

Reporteri "Vijesti" juče kod Tabačkog mosta nijesu vidjeli radnike firmi "Gradnja promet" i "Ing invest", ni mehanizaciju
14 komentar(a)
Tabački most, Foto: Luka Zeković
Tabački most, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2014. 07:53h

Uprava za zaštitu kulturnih dobara juče je stavila Tabački most na Ribnici pod “prethodnu zaštitu”, što znači da će rekonstrukcija mosta morati da bude obustavljena.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović objasnila je "Vijestima" da čim se “dobro stavi pod prethodnu zaštitu, stiče pravo tretmana kao i svako drugo zaštićeno dobro, pa glavni inspektor uprave može da interveniše i zaustavi radove.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj, koja je je investitor proširenja mosta starog nekoliko vjekova, juče su međutim saopštili da rekonstrukcija nije obustavljena. Miranović je kazala da su prihvatili inicijativu za zaštitu mosta i da su se stekli uslovi da se sprovede postupak utvrđivanja kulturne vrijednosti.

"S obzirom na postojeće okolnosti, te činjenicu da se za spomenuto dobro pouzdano vjeruje da ima kulturnu vrijednost, Uprava je kao hitnu mjeru preduzela stavljanje Tabačkog mosta pod prethodnu zaštitu, u skladu sa članom 20 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, čime će spriječiti rizik od daljeg oštećenja, uništenja ili nestanka...", kazala je Miranović.

Reporteri "Vijesti" juče kod Tabačkog mosta nijesu vidjeli radnike firmi "Gradnja promet" i "Ing invest", ni mehanizaciju.

Mještani su takođe kazali da juče radnici nijesu dolazili.

Više udruženja i pojedinaca negodovalo je što se izvodi rekonstrukcija Tabačkog mosta, za čije je proširenje Agencija izdvojila skoro pola miliona eura.

Da nadležni stopiraju radove tražila su prethodnih dana udruženja Forum Bošnjaka Crne Gore i Šeher, predstavnici Almanaha, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić i Pozitivna Crna Gora. Miranović je pojasnila da će sačiniti elaborat koji sadrži obrazložen stručni stav o valorizaciji svojstava, osobenosti, značaju i kategoriji dobra, kao i opis dobra, katastarske oznake i grafički prikaz granica nepokretnog dobra i granica njegove zaštićene okoline.

Ukoliko elaborat pokaže da postoji autentičnost, integritet, arhitektonski značaj Tabačkog mosta, tvrdi Miranović, biće uvršten u Registar kulturnih dobara.

Bonus video: