Pet policijskih prstenova oko učesnika Parade ponosa

Zbog visokorizičnog skupa, policija će u nedjelju držati i svojevrsni "policijski čas"
88 komentar(a)
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.10.2014. 07:31h

Učesnici Parade ponosa u Podgorici u nedjelju će šetati istom rutom lcao i lani jer je procjena policije da je potez od hotela “Crna Gora” do zgrade stare vlade najlakši za obezbjeđenje. Maršrutu od 1.400 metara su, kako saznaju “Vijesti”, i ove godine odredili u Operativnom štabu Uprave policije (UP), jer su se tokom prošlogodišnje šetnje uvjerili da je to najbolja dionica za bezbjednu šetnju učesnika “prajda”. Operativni štab policije već je napravio i plan obezbjeđenja, prema kojem će kao i lani oko 1.800 opremljenih policajaca biti raspoređeno u čak pet bezbjednosnih prstenova u strogom centru Podgorice, ali i dijelu grada preko Morače.

Na mapi UP, koja će biti proslijeđena svim operativnim jedinicama, precizno su ucrtane pozicije, broj pripadnika, ali i način djelovanja ukoliko dođe do nereda. Zbog visokorizičnog skupa, policija će u nedjelju držati i svojevrsni “policijski čas”, pa će, kako je planirano, satima prije održavanja šetnje za saobraćaj biti zatvorene sve ulice u centru.Grupe huligana i homofoba i ove godine spremne za nasilje “Vijestima” je u vrhu UP rečeno da su u proteklih nekoliko dana dobili i podatke da se određene grupacije i ove godine spremaju da nasiljem ispolje homofobiju. Prošlogodišnja Parada održana je uz više uličnih obračuna huligana i policije.

Zbog više incidenata djelovi grada su 20. oktobra više ličili na ratnu zonu, jer je policija morala suzavcima i na silu da tjera demonstrante. U dvočasovnom rušilačkom naletu, polomljeno je na desetine izloga, žardinjera, kontejnera, ograda... Tada je privedeno 60 osoba, od kojih 21 maloljetna.

Bonus video: