Forum žena SDP: Podići svijest o problemima žena

"Nasilje u porodici predstavlja svako činjenje ili nečinjenje člana porodice, kojim se ugrožava fizički, psihički, seksualni i ekonomski integritet, mentalno zdravlje i spokojstvo drugog člana porodice"
79 pregleda 2 komentar(a)
Forum žena SDP, Foto: Forum žena SDP
Forum žena SDP, Foto: Forum žena SDP
Ažurirano: 29.10.2014. 20:53h

Forum žena Socijaldemokratske partije Podgorice je u srijedu 29. oktobra organizovao predavanje i radionicu na temu ,,Nasilja nad ženama“, kako bi, kako stoji u saopštenju, svojom aktivnošću uticao na podizanje svijesti građana o problemima žena koje su žrtve nasilja.

Ova radionica i predavanje predstavlja jednu od aktivnosti koju će Forum žena Socijaldemokratske partije Podgorica, spovoditi pod akcijom ,,Žena ženi“, u okviru koje će se u narednom periodu organizovati edukacija žena, na način što će jedna drugoj prenositi znanja iz različitih oblasti.

Nasilje u porodici predstavlja svako činjenje ili nečinjenje člana porodice, kojim se ugrožava fizički, psihički, seksualni i ekonomski integritet, mentalno zdravlje i spokojstvo drugog člana porodice.

Najvažnije je na pravi način preventirati nasilje. Svaki pojedinačni pristup u prevenciji nasilja nije i ne može biti uspješan sam za sebe", stoji u saopštenju.

Kako bi se mogli napraviti i najmanji pomaci u borbi protiv nasilja uopšte, a pogotovo u borbi protiv nasilja nad ženama, potrebna je multisektorska saradnja na svim nivoima, kako lokalnom, tako i državnom, naveli su u forumu.

"Nasilje u porodici predstavlja jednu od onih pojava koja se na prvi pogled čini lako prepoznatljivom,očiglednom i samodefinišućom. Ključ uspješnog reagovanja na nasilje u porodici nalazi se u saradnji svih institucija kojima se žrtve obraćaju za pomoć. Strah od nepoznate budućnosti jedan je od mogućih razloga zašto žene tako dugo ostaju u zajednici sa nasilnim partnerom. Neophodno je pomoći žrtvi nasilja i pružiti joj podršku kako bi preuzela odgovornost za novi život i napustila zajednicu u kojoj je trpila nasilje. Proces donošenja odluke o odvajanju od nasilnog partnera propraćen je mnogim frustracijama, razočarenjima i može da traje dugo.

Ne smijemo ćutati na nasilje, neophodno je govoriti sve više o ovoj temi, edukovati građane i informisati javnost kako da se zajednički uhvatimo u koštac sa nasiljem nad ženama.Poruka koja se čula sa ovoga skupa je da žene treba da vole, cijene sebe i vjeruju sebi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: