Nezakonite odluke o hapšenjima i pritvaranjima koštaće nas pet miliona eura

Medenica nije željela da odgovori na pitanje da li je crnogorsko sudsvo spremno za suđenje Safetu Kaliću
79 pregleda 10 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2014. 15:02h

Predsjednik Vrhovnog suda, Vesna Medenica, ocijenila je da treba analizirati nezakonite odluke o hapšenjima i pritvaranjima, koje će Crnu Goru koštati pet miliona eura.

Medenica je novinarima na Cetinju, komentarišući to što je pet milona eura odvojeno za nadokande za nezakonita pritvaranja i hapšenja, kazala da institut nadoknade za neosnovane optužbe i lišavanja slobode nije specifikum crnogorskog sistema, nego ga ima svuda.

"Ono što je karakteristično za nas jeste da smo mlada država, i da smo tek od nedavno počeli primjenjivati konvencijska prava, i mislim da su, možda, u tom dijelu rigorozniji bili kriterijumi za određivanje pritovora, nego što bi bili u drugim demokratskim državama", pojasnila je Medenica.

Ona je rekla da se nada da će se u narednom periodu i u Crnoj Gori "i te kako voditi računa o konvencijskim pravima, i u suštini ne kršiti ih u mjeri u kojoj to ne dozvoljava Konvencija, jer to donosi i određene posljedice".

"Trebalo bi napraviti analizu, jer tu nije samo jedan subjekt koji je primarno u odlučivanju za pritvor, već ih je više, tako da ona može pokazati ko je, gdje i kako išao mimo onoga što je nužno za određivanje pritvora", navela je Medenica.

Ona je kazala da pritvor ne treba da se pretvori u represiju, „već samo za izuzetne slučajeve kada se na drugačiji način ne može obezbijediti prisustvo optuženog na suđenje“.

Medenica nije željela da odgovori na pitanje da li je crnogorsko sudsvo spremno za suđenje Safetu Kaliću.

"Predmet Kalića je u toku i bilo kakav komentar za njegovo ishodište bio bi sada preuranjen i nedopustiv", naglasila je ona.

Na pitanje da li je to suđenje svojevrstan test za crnogorsko pravosuđe, Medenica je kazala da je "test i osuđujuća i oslobađajuća odluka, ako je ona zasnovana na činjenicama i ocijenjena po zakonu".

Bonus video: