Krivokapić: Država pokazala nemoć u slučaju Informera

50 pregleda 10 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2014. 13:38h

Država je pokazala veliku nemoć u slučaju stranog glasila na teritoriji Crne Gore, koje širi govor mržnje i atakuje na temeljne ustavne vrijednosnosti, ocijenio je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić.

On je novinarim na Cetinju, nakon proslave Dana crnogorskog sudstva, rekao da parlament još u junu reagovao na pisanja Informera o izvršnoj direktorki MANS-a, Vanji Ćalović, ali su, kako je naveo, zakazale druge institucije i organi.

Prema njegovim riječima, Kolegijum predsjednika Skupštine je u junu konsenzusom donio zaključke o potrebi da se zaštite temeljne ustavne vrijednosti, kao što su javni moral, ugled i čast dostojanstvo ličnosti.

„U međuvremenu, nažalost, drugi organi nijesu ispunili svoje zakonske i ustavne obaveze da zaštite crnogorski prostor od takvih nasrtaja, jer ovdje se radi čak i o stranim glasilima“, kazao je Krivokapić.

On je naglasio da je riječ o stranim medijima "koji se ne ponašaju u skladu sa zakonima Crne Gore, i koji šire govor mržnje, a država još nema reakciju".

Krivokapić je podsjetio da je u zaključcima Skupštine od 20. juna traženo i da radna tijela, u dogovoru sa strukovnim udružnjima novinara, nađu i dodatna unaprjeđenja crnogorskog zakodavstva, „kako bi se odgovorilo toj novoj pošasti u javnom miljeu Crne Gore“.

„Nije urađeno ništa, i sada smo pred novim nasrtajima, uključujući i govor mržnje. I nove vrijednosti Ustava su napadnute“, kazao je on.

To, kako je naveo, traži sisetmski odgovor Crne Gore.

„Snaga države se mjeri prema sposobnosti kako može primjeniti zakone“.

„Očigledno da je ovdje nemoć države velika, ali svaki izazov mora naći i odgovor. Očekujem da će ovakvi izazovi biti prilika za unaprjeđenje našeg zakonodavstva, i da sankcija postane standardni dio odgovornosti svih, uključujući i medije koji šire mržnju i ugrožavaju javni moral i dostojanstvo ličnosti“, poručio je Krivokapić.

Bonus video: