KCCG: Jelovnik na snazi posljednjih mjesec i po, Roditelji: Porodilje ne kažu tako

Opisani jelovnik je prilično raznovrsan i kvalitetan, ali ga porodilje nijesu, kako su su komentarisale na portalima, nikada vidjele odnosno
189 pregleda 0 komentar(a)
doručak, porodilje, Foto: Twitter
doručak, porodilje, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.10.2014. 19:45h

Portparol KCCG Gorica Soković kazala je da se jelovnik koji je juče objavljen u medijima primjenjuje posljednjih mjesec i po.

"S obzirom da se u javnosti komentariše ishrana porodilja analizirali smo i taj segment i uveli jelovnik koji od juče možete naći na sajtu naše ustanove. On se primjenjuje poslednjih mjesec i po dana. Napominjemo da su nam veoma značajne sugestije građana u cilju stalnog unapređenja pružanja zdravstvenih usluga u našoj ustanovi. Takođe očekujemo i razumijevanje kao i zajedničke aktivnosti, a sve u cilju opšteg dobra", rekla je Soković, prenosi portal roditelji.me

Ona je poručila i da menadžment Kliničkog centra Crne Gore čini napore da obezbijedi dostupnu zdravstvenu zaštitu i bolje uslove za pacijente i zaposlene.

"U tom smislu svakodnevno pratimo komentare javnosti i sa punom pažnjom analiziramo svaki prigovor. Kao rezultat toga je realizacija velikog broja projekata kao što je novo Porodilište, nova Poliklinika, te uvođenje primarnog PCI-a, a poznato je javnosti da je naša ustanova jedina u okruženju i šire, koja nema liste čekanja za katereizacije, i sl. Dakle, kada smo obezbijedili uslove u Porodilištu na kojima nam mogu pozavidjeti i mnogobogatija društva, preduzimamo niz aktivnosti kako bi obezbijedili i adekvatne uslove u Odjeljenju za akušerstvo sa Jedinicom za novorođenčad, kao i za izgradnju nove Klinike za ginekologiju i akušerstvo", rečeno je iz PR službe KCCG.

KCCG je juče objavio jelovnik i pojašnjenja u vezi sa njegovim defnisanjem i pripremom, na osnovu čega se moglo zaključiti da porodilje imaju tri glavna obroka i jednu užinu.

Opisani jelovnik je prilično raznovrsan i kvalitetan, ali ga porodilje nijesu, kako su su komentarisale na portalima, nikada vidjele odnosno dok su one bile na odjeljenju akušerstva takav jelovnik nije bio važeći.

O jelovnicima u porodilištima se nedavno govorilo na Twitteru kada je udruženje Roditelji tvitovalo o dojenju i stanju u crnogorskim porodlištima u okviru projekta @CGtvituje, kada su i objavljene fotografije pojedinih obroka u KCCG, na kojima su dva parčeta hljeba i parče parizera.

Podstaknute time, Mreža žena Pokreta za promjene (PzP) je u utorak odlučila da počasti ministre u crnogorskoj Vladi i poslanike u parlamentu sa više nego skromnim doručkom, koji imaju porodilje, a koji je bio na fotografijama.

Novi jelovnik korak naprijed u unaprijeđenju uslova

Udruženje Roditelji pozdravlja odluku KCCG da uvede novi jelovnik za Akušersko-ginekološku kliniku i smatraju da je to korak naprijed u unapređenju uslova boravka majki i beba u ovoj ustanovi.

Roditelji su podsjetili da su se porodilje, osim na loše higijenske uslove i neadekvatne ležajeve na Akušersko ginekološkoj klinici KC-a, žalile i na kvalitet hrane.

"Iako je iz KCCG saopšteno da je jelovnik uveden prije mjesec i po dana, a naši kontakti sa majkama govore da nije tako, ipak ovaj potez vidimo kao pozitivnu reakciju menadžmenta ustanove na sugestije građana da se jelovnik mora uskladiti sa energetskim i nutritivnim potrebama dojilja i trudnica na održavanju trudnoće. Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend u unapređivanju svih segmenata zaštite majke i bebe u ovoj zdravstvenoj instituciji, ali i u ostalim crnogorskim porodilištima", navodi se u saopštenju udruženja Roditelji.

Kvalitetna ishrana je, kako navode, veoma važna za brži oporavak majki nakon porođaja.

"Naročito uzimajući u obzir povećane kalorijske potrebe žena tokom dojenja, ali i za buduće majke koje se nalaze na odjeljenjima patologije trudnoće, čije su potrebe za kvalitetnom hranom izuzetne. Zato se nadamo da će promjena jelovnika u KCCG biti podstrek i ostalim crnogorskim porodilištima da se pozabave ovim pitanjem i uvedu nutritivno i kalorijski zadovoljavajuće obroke za trudnice i porodilje", kazali su iz udruženja Roditelji.

To udruženje će pred Ministarstvom zdravlja pokrenuti inicijativu da se uvede predlog jelovnika za sva porodilišta na teritoriji Crne Gore, kao i inicijativu da se i ostali segmenti boravka majke i bebe u porodilištu unaprijede kroz širu društvenu akciju.

Bonus video: