Noć vještica u KSI Montenegro školi

Učenici KSI Montenegro škole iz Australije, Rusije, Japana, Grčke, Velike Britanije, Ukrajine, Srbije i Crne Gore zajedno su povodom Halloween-a upriličili brojne aktivnosti na čijem su osmišljavanju prethodnih dana marljivo radili sa svojim učiteljima
93 pregleda 2 komentar(a)
KSI Montenegro, Foto: KSI Montenegro
KSI Montenegro, Foto: KSI Montenegro
Ažurirano: 29.10.2014. 14:26h

Učenici međunarodne škole Knightsbridge Schools International Montenegro (KSI Montenegro) iz Tivta, DANAS su uz maskiranje, rezbarenje bundeva, dječje aktivnosti i sa puno dobre zabave obilježili Halloween – Noć vještica. Na taj način učenici su naučili i puno toga novog o prazniku koji se 31. oktobra obilježava u velikom broju zapadnih država – saopšteno je iz uprave te međunarodne škole u kojoj se obrazuju djeca porijeklom iz više država iz raznih djelova svijeta.

Učenici KSI Montenegro škole iz Australije, Rusije, Japana, Grčke, Velike Britanije, Ukrajine, Srbije i Crne Gore zajedno su povodom Halloween-a upriličili brojne aktivnosti na čijem su osmišljavanju prethodnih dana marljivo radili sa svojim učiteljima.

Inače, Noć vještica je noć 31.oktobra, uoči blagana Svih svetih po gregorijanskom kalendaru. Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu. Stari Kelti su 1.novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta sa mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.

Dolaskom Rimljana na britanska ostrva, Noć mrtvih dobiva stalni datum. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cvekle ili krompir sa upaljenom svijećom, kako bi grešne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16.vijeku postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

Međunarodna škola KSI Montenegro, otvorena je prije četiri godine u sklopu marine Porto Montenegro u Tivtu, kada je pohađalo svega nekoliko učenika. Danas je to jedina škola u Crnoj Gori sa programom Međunarodne Diplome (IB) koju pohađa preko 70 učenika različitih nacionalnosti, uzrasta između 3 do 16 godina. U 2015. godini, škola planira otvoriti i program za maturante (IB DP), čime bi se vrata ove međunarodne obrazovne ustanove otvorila i učenicima srednjih škola.

Bonus video: