Šarlah uplašio Kolašince: U vrtićima ipak nema epidemije

U vrtiću su uzeli briseve od desetoro djece, a svi rezultati su negativni
120 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.10.2014. 07:18h

U kolašinskim vrtićima nema epidemije šarlaha, saopštio je Dom zdravlja, reagujući na informacije zabrinutih roditelja koji su se juče obratili novinarima.

Roditelji su “Vijestima” kazali da je desetak mališana oboljelo od šarlaha i da je prethodnih dana u predškolskoj ustanovi “Sestre Radović” bilo manje od polovine djece.

Pedijatar dr Momčilo Vukčević je kazao da nema riječi o epidemiji, niti razloga za paniku.

On je objasnio da je prije nekoliko dana jedno dijete imalo kliničku sliku koja ukazuje na šarlah, dok je nekoliko mališna “imalo sumnjive simptome”.

„Sada nema novih slučajeva, smirilo se i nema potrebe za panikom. Uradili smo briseve kod pacijenata, kao i kontrolne briseve u vrtiću i sve je uredu“, kazao je on.

Kad su dobili saznanja o pojavi bolesti, iz predostrožnosti i onako kako im zakon nalaže obavijestili su Epidemiološku službu u Bijelom Polju. U vrtiću su uzeli briseve od desetoro djece, a svi rezultati su negativni, objasnio je dr Vukčević.

I direktorica predškolske ustanove “Sestre Radović” Veselinka Peković tvrdi da nema razloga za paniku, niti roditelji imaju opravdanje da ne šalju djecu u vrtić.

„Četiri slučaja nijesu epidemija. Epidemiju proglašava Dom zdravlja i epidemiološka služba. Da se ne bi širile nestručne informacije i da bi roditelji dobili prave informacije, ističem da smo u saradnji sa

Domom zdravlja i zbog prevencije pozvali pedijatra i službu za mikrobiologiju iz Bijelog Polja kako bismo dobili činjenično stanje”, kazala ona.

Vukčević je objasnio da šarlah nije opasno oboljenje i da se liječi penicilinskim preparatima. Oporavak traje od 15 do 20 dana. Prvi simptomi su visoka temperatura, bol u grlu, “malinast” jezik i karakterističan osip po koži.

Bonus video: