Ryanair da plati preko osam miliona odštete

0 komentar(a)
Ryanair, Foto: Wikimedia
Ryanair, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 29.10.2014. 08:15h

Sud u Francuskoj naložio je irskoj niskotarifnoj aviokompaniji Ryanair da plati 8,1 milion eura odštete, uz kaznu od 200 hiljada eura zbog kršenja zakona o radu.

Apelacioni sud u Parizu presudio je da je kompanija kriva zbog toga što je radnicima davala irske ugovore da bi uštedjela novac na platama i porezima, prenosi B92.

Socijalna izdavanja u Francuskoj kreću se od 40 do 45 odsto, u odnosu na 10,75 odsto u Irskoj. Ryanair će morati da plati odštetu sindikatima, francuskom socijalnom sistemu i pilotima. Sud je kompaniji takođe naložio da okači presudu na vrata terminala aerodroma u Marselju na period od mjesec, kao i da je objavi u četiri novinska lista.

Sud je irskoj kompaniji u oktobru prošle godine naložio da plati odštetu od gotovo devet miliona eura, ali je Ryanair u junu ove godine uložio žalbu na presudu. Kompanija na aerodromu u Marinjanu, blizu Marselja, zapošljava 127 radnika na ugovorima koji nijesu usklađeni sa francuskim Zakonom o radu, bez prijavljivanja prihoda za oporezivanje u zemlji.

Ryanair se branio od optužbi navodeći da nema stalnu bazu u Marinjanu i da zbog toga može da drži svoje radnike na irskim ugovorima. Tužioci, međutim, taj argument nijesu usvojili, navodeći da "ne pije vodu" jer radnici o kojima je riječ žive u okruženju i kompanija ima kancelarije na aerodromu.

Bonus video: