Dogovorena saradnja Podgorice i Sečuana

Gradonačelnik Podgorice je istakao da bi za Podgoricu bile veoma značajne i određene donacije NR Kine koje bi znatno olakšale realizaciju projekata
69 pregleda 0 komentar(a)
Cui Džuvei, Slavoljub Stijepović, Foto: Podgorica.me
Cui Džuvei, Slavoljub Stijepović, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 28.10.2014. 16:34h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Dživeiom.

Tokom razgovora sagovornici su se saglasili da NR Kina i Crna Gora imaju veoma dobre odnose i intenzivnu saradnju u mnogim oblastima, ali da istovremeno postoji dosta prostora za jačanje te saradnje, posebno na ekonomskom, privrednom i kulturnom planu.

Ambasador Cui je naglasio da postoji veliki broj srednjih i malih preduzeća, posebno iz kineske provincije Sečuan, koji su izrazili spremnost da ulažu u Crnu Goru i Podgoricu i predložio gradonačelniku Stijepoviću bratimljenje Podgorce i Sečuana zbog uspostavljanja još intenzivnije ekonomske i privredne saradnje.

On je takođe najavio otvaranje Instituta Konfučije u Podgorici početkom iduće godine kako bi se intenzivirala i saradnja na obrazovnom i kulturnom nivou između dvije države.

Stijepović je posebno važnim naglasio saradnju Crne Gore i Kine na projektu izgradnje auto puta koji je od velikoj značaja za dalji razvoj i prosperitet Crne Gore i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja na tom projektu biti najbolja preporuka za buduća partnerstva između dvije države.

On je podržao inicijativu kineskog ambasadora o bratimljenju Podgorice i provincije Sečuan, koja je jedna od ekonomski najrazvijenijih oblasti u Kini i predložio konkretnu saradnju u relizaciji projekata vodosnabdijevanja i kanalizacione infrastrukture.

Gradonačelnik Podgorice je istakao da bi za Podgoricu bile veoma značajne i određene donacije NR Kine koje bi znatno olakšale realizaciju navedenih projekata i omogućili da Podgorica nastavi da se i dalje dinamično i planski razvija.

On je na kraju najavio i da će upriličiti posjetu parlamentarne delegacije provincije Sečuan Glavnom gradu koja je dogovorena tokom novembra mjeseca kako bi se razgovaralo o zajedničkim projektima u okviru kojih postoji mogućnost saradnje Podgorice i Sečuana.

Bonus video: