Memorandum o saradnji u zdravstvu Crne Gore i Italije

Glavne teme konferencije bile su Međunarodni zdravstveni pravilnik, antimikrobna rezistencija, zdravi stilovi života, zdravlje i migracije
1 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2014. 14:54h

Ministri zdravlja Crne Gore i Italije Miodrag Radunović i Beatriće Lorencin potpisli su Memorandum o razumijevanju između ministarstava dvije zemlje o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka. Radunović je sa saradnicima učestvovao na dvodnevnoj Ministarskoj konferenciji, pod nazivom „Zdravlje u Sredozemlju“ u Rimu. Glavne teme konferencije bile su Međunarodni zdravstveni pravilnik, antimikrobna rezistencija, zdravi stilovi života, zdravlje i migracije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u skladu sa trećim EU Zdravstvenim programom i povećanim interesom za razvoj zajedničkih politika u Mediteranskom dijelu, konferencija je bila prilika za dalje jačanje regionalne saradnje i potreban politički doprinos promociji progresa i stabilnosti. „Radunović i Lorencin potpisli su Memorandum o razumijevanju između Ministarstava Crne Gore i Italije o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka“, kaže se u saopštenju. Memorandumom su predviđene promocije razmjene informacija i dokumentacije iz oblasti zdravlja koja su od zajedničkog interesa, razmjene eksperata, posjete delegacija i specijalista učešćem na naučnim konferencijama i sastancima, razmjena specijalista u cilju obučavanja i konsultacija, kao što je precizirano Akcionim planom za saradnju. Predviđene su i direktne razmjene kontakata između institucija i organizacija, razmjene informacija o novoj opremi, medicinskim proizvodima i tehnološkim inovacijama u oblasti zdravlja i medicinskih nauka. Radunović je sa saradnicima posjetio i Institut za infektivne bolesti „Lazaro Spalancani“ u Rimu razgovarao da direktorom Đuzepe Ipolitom o saradnji dva instituta na polju epidemiologije, dijagnostike i lijecenja zaraznih bolesti. „Dogovoreno potpisivanje memoranduma o međusobnoj saradnji Instituta za javno zdravlje i Instituta za infektivne bolesti Lazaro Spalancani, kojim bi se definisalo mikrobiološka dijagnostika najopasnijih mikroorganizama, edukacije i treninzi za mikrobiologe, epidemiologe i infektologe, kao i liječenje najtezih slučaja zaraznih bolesti“, navode iz Ministarstva. Ipolito je naglasio da saradnja dva instituta moze početi odmah, i ukoliko se ukaže potreba za primanje uzoraka krvi za slučajeve ebole može se odmah dostavljati na analizu u Institut Lazaro Spalancani.

Bonus video: