Mešihat IZ traži da se odmah zaustave radovi na Tabačkom mostu

Mešihat poziva nadležne državne organe, prvenstveno novu gradsku vlast, da ih odmah zaustave građevinske zahvate
97 pregleda 4 komentar(a)
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.10.2014. 15:01h

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori zatečen je informacijom o devastaciji Tabačkog mosta na Ribnici.

"Naše iznenađenje je veće činjenicom da ovaj objekat nije uvršten u Registar kulturnih dobara, nego li nesavjesnim djelovanjem investitora. Izostanak zakonske zaštite, odnosno nečinjenje nadležnih organa, u ovakvim slučajevima, ravno je targetiranju ciljeva za odstrijel. Tabački most, kao jedan od rijetkih „preživjelih“ reprezenata profanog graditeljstva iz XVIII vijeka i civilizacije koja je započela urbanizaciju naše Podgorice, ispunjava sve uslove da bude uvršten u Registar kulturnih dobara Crne Gore, i kao takav bude zaštićen od daljnjeg devastiranja", navodi se u saopštenju koje potpisuje reis Rifat Fejzić.

Mešihat najoštrije osuđuje građevinske zahvate na mostu i poziva nadležne državne organe, prvenstveno novu gradsku vlast, da ih odmah zaustave, kako bi se sačuvala njegova autentičnost.

"Takođe tražimo od Ministarstva kulture, odnosno od Uprave za zaštitu kulturnih dobara da se pokrene postupak dodjeljivanja statusa kulturnog dobra Tabačkom mostu. Očekujemo da će most koji je spajao Staru i Novu varoš, i bio najava modernizacije Podgorice i dalje simbolizirati spoj različitosti sa istim ciljem – razvoja grada, a ne biti njegova žrtva", zaključuje se.

Bonus video: