Pejanović Đurišić: Crna Gora spremna da nastavi sa angažovanjem u Avganistanu

"Potvrdili smo opredijeljenost da dijelimo zajedničke vrijednosti sa svojim saveznicima, kao i spremnost i sposobnost da preuzmemo odgovornosti i obaveze koje proizilaze iz NATO članstva", rekla je Pejanović Đurišić
53 pregleda 1 komentar(a)
Knut Bartels, Milica pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Knut Bartels, Milica pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 28.10.2014. 11:26h

Crna Gora je spremna da nastavi angažovanje u Avganistanu u novoj Misiji nakon 2014. godine, kazala je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, ocjenjujuči podsticajnim odobravanje Vlade Avganistana za učešće svih potencijalnih operativnih partnera u misiji Odlučna podrška.

Pejanović Đurišić je na otvaranju sastanka NATO Vojnog komiteta u Budvi podsjetila da je Crna Gora uspješno predstavila peti Godišnji nacionalni program u NATO Štabu u Briselu.

"Potvrdili smo opredijeljenost da dijelimo zajedničke vrijednosti sa svojim saveznicima, kao i spremnost i sposobnost da preuzmemo odgovornosti i obaveze koje proizilaze iz NATO članstva", rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je ocijenila da prepoznavši kolektivni sistem odbrane kao najoptimalniji koncept za bezbijednost Crne Gore, novi Strategijski pregled odbrane (SPO), koji je usvojen 2013. godine, postavlja prioritete za dalju modernizaciju odbrambenih kapaciteta.

Pejanović Đurišić je kazala da je crnogorska Vojska modernizovana u skladu sa mehanizmima NATO interoperabilnosti.

Ona je istakla da s obzirom da je Crna Gora doprinosi NATO ISAF operaciji još od 2010. godine, novi SPO potvrđuje spremnost da bude nastavljena podrška i doprinos globalnom miru i sigurnosti u svijetu.

"Crna Gora je spremna da nastavi sa angažovanjem u Avganistanu u novoj Misiji nakon 2014. godine, i smatramo podsticajnim odobravanje Vlade Avganistana za učešće svih potencijalnih operativnih partnera u misiji "Odlučna podrška", poručila je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da je Crna Gora uvjerena da jedino evroatlantske integracije mogu obezbijediti dugoročnu, samoodrživu sigurnost i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Ona je kazala da će u pogledu fokusiranog i inteziviranog dijaloga sa NATO, reforme u bezbjednosnom i obavještajnom sektoru u Crnoj Gori biti još jedna oblast od dodatnih i intenziviranih napora u dostizanju najboljih međunarodnih standarda.

"Javna podrška je jedna od ključnih oblasti gdje bi naši NATO partneri željeli da vide progres. U tom smislu, paralelno sa dijeljenjem NATO vrijednosti u okviru vojnih i političkih sfera, posvećeni smo i primjeni NATO principa javne diplomatije", istakla je Pejanović Đurišić.

Ona je rekla implementacijom Komunikacionih smjernica za pokretanje i vođenje javnog dijaloga o crnogorskom članstvu u NATO, Crna Gora ima interaktivnu komunikaciju sa svim segmentima javnosti.

Pejanović Đurišić je istakla da Crna Gora ostaje čvrsto riješena da ispuni zahtjeve za pridruživanje NATO zajedničkom sistemu odbrane i bezbjednosti.

"U našoj spremnosti i odlučnosti da nastavimo sa fokusiranim i inteziviranim reformama, i nakon što dobijemo poziv za pridruživanje Alijansi, CRna Gora i njena Vojska biće dobar, pouzdan i siguran partner, kakav je bila i do sada", zaključila je Pejanović Đurišić.

Bonus video: