Noć vještica u Porto Montenegru: Rezbarenje bundeve, trka na metlama, kostimirana žurka

U petak će sa početkom u 15 sati, na mulu 1 Porto Montenegra biti priređena i trka na metlama za djecu i odrasle, a tvorce najkreativnije i najbrže metle, očekuju vrijedne nagrade
167 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2014. 13:01h

Povodom obilježavanja globalnog praznika Halloween - Noć vještica, tivatski nautičko-turistički centar Porto Montenegro će u petak. 31. oktobra organizovati cjelovnevni program u nautičkom naselju, kako za najmlađe, tako i za one nešto starije.

„Tradicionalno dječje takmičenje u rezbarenju bundeva biće organizovano u restoranu “One”, sa početkom u sati. Svi zainteresovani tivatski mališani će imati priliku da se oprobaju u rezbarenju bundeva, a autore najkreativnijih radova očekuju pokloni. Polaznici će tako moći da iskažu svoje umijeće i kreativnost u rezbarenju bundeva raznoraznim likovima i oblicima, kao i da čuju zbog čega je upravo bundeva zaštitni znak Noći vještica i zašto ovaj praznik obožavaju različite generacije širom planete, još od starih Kelta. Sve mališane i njihove roditelje očekuje i degustacija delicija, koje će pripremiti tim restorana “One”, pite i potaž od bundeve. Takmičenje je besplatno i otvorenog tipa, a namijenjeno je prvenstveno đacima starijih razreda osnovnih škola.”-kazao je juče tim povodom PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

U petak će sa početkom u 15 sati, na mulu 1 Porto Montenegra biti priređena i trka na metlama za djecu i odrasle, a tvorce najkreativnije i najbrže metle, očekuju vrijedne nagrade.

Kostimirana “Regent Halloween” žurka za starije zakazana je za 19 sati u Library baru u hotelu “Regent”, na kojoj će biti služeni specijalni Regent kokteli i besplatni Halloween tapasi, a maskenbal povodom Noći vještica počinje u 21 sat u u klubu “The Clubhouse” . Najbolje kostime očekuju nagrade.

Inače, Noć vještica je noć 31.oktobra, uoči blagana Svih svetih po gregorijanskom kalendaru. Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu. Stari Kelti su 1.novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta sa mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.

Dolaskom Rimljana na britanska ostrva, Noć mrtvih dobiva stalni datum. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cvekle ili krompir sa upaljenom svijećom, kako bi grešne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16.vijeku postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

Galerija

Bonus video: