Stevan Milivojević novi nosilac Natalija narukvice

Kada dođe do incidenta, u ovom slučaju homofobnog napada, narukvica se aktivira jednostavnim mehanizmom, i šalje alarmni signal prijateljima, policiji kao i sjedištu organizacije "Civil Rights defenders" u Stokholmu, u Švedskoj
11 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stevan Milivojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.10.2014. 10:20h

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević postao je novi nosilac Natalija narukvice i drugi je njen korisnik u Crnoj Gori, a prvi kao LGBT aktivista.

Natalija narukvica je Natalia projekta, i predstavlja prvi svjetski alarmni sistem namijenjen braniocima ljudskih prava izloženim visokom riziku, usljed posla kojim se bave.

Kada dođe do incidenta, u ovom slučaju homofobnog napada, narukvica se aktivira jednostavnim mehanizmom, i šalje alarmni signal prijateljima, policiji kao i sjedištu organizacije "Civil Rights defenders" u Stokholmu, u Švedskoj.

Signal koji sama narukvica šalje, alarmira osobe koje štite branioca ljudskih prava, nosioca narukvice, kroz posebno dizajniranu aplikaciju za pametne telefone kao i putem SMS poruka. Tačna GPS lokacija se takođe distribuira kroz navedenu aplikaciju, te se sa velikom preciznošću utvrđuje sama lokacja nosioca narukvice kao i incidenta. Tada osobe koje štite nosioca narukvice, istog trenutka reaguju, preventivno djelujući na posljedice samog napada.

"Mogućnost brzog reagovanja često predstavlja razliku između lakih i teških povreda a u nekim slučajevima, predstavlja i razliku između života i smrti. U minutima koji slijede nakon aktivacije narukvice, signal se takođe šalje kroz globalne platforme društvenih mreža, omogućujući ljudima širom svijeta da saznaju za sami incident i da iskoriste svoj uticaj i pritisak kako bi se preventivno djelovalo na učestalost samih napad", saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

S obzirom da se broj napada na LGBT aktiviste i osobe u Crnoj Gori povećava, LGBT Forum Progres vjeruje da narukvica predstavlja novi zaštitni mehanizam koji će doprinijeti unapređenju bezbjednosti Milivojevića.

"Od kada je postao lider LGBT Foruma Progres, prije godinu dana, Milivojević je imao 19 napada, od kojih nijedan nije krivično procesuiran a protiv napadača, iz četiri incidenta, okončani su prekršajni postupci", navodi se u saopštenju.

Projekat i narukvica Natalija ime su dobili po Nataliji Estemirovoj, čečenskoj braniteljki ljudskih prava koja je 2009. godine oteta i ubijena u Čečeniji, zbog otvorenog zalaganja za ljudska prava u svojoj zemlji.

Natalija projekat trenutno obuhvata 20 osoba širom svijeta, a plan je da se broj nosioca narukvice proširi na 50 osoba do kraja 2014. godine.

Milivojević je prilikom nedavnog studijskog boravka u Švedskoj, uspješno prošao i trening o bezbjednosti, koji je organizovala organizacija “Civil Rights defenders” a posjeta delegacije LGBT Foruma Progres” je iskorištena i u cilju uspostavljanja programske saradnje sa vodećom švedskom LGBT organizacijom - "RFSL Ungdom".

Bonus video: