Pejanović Đurišić: Prilika da se Komitet uvjeri u sposobnosti VCG

Ministarka je kazala da će predstavnici Crne Gore ova dva dana iskoristiti da otvoreno razgovaraju o svim pitanjima koja su važna sa aspekta pripreme za članstvo u NATO
2 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Boris Pejović
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2014. 17:20h

Posjeta NATO Vojnog komiteta Podgorici prilika je da se predsjedavajući tog tijela uvjere da je Vojska Crne Gore (VCG) na nivou koji dokazuje da može da doprinese osnovnim postulatima sigurnosti i bezbjednosti države, kazala je ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić. Ona je navela da je NATO Vojni komitet jedno od najstarijih tijela u okviru Alijanse, koje je podrška za strateške odluke sjevernoatlantskom Savjetu. "U tom smislu, u ovoj fazi intenziviranog i fokusiranog dijaloga Crne Gore sa NATO-om, upravo je posjeta Vojnog komiteta jedna od stepenica, kojima ćemo nadam se proći do konačne pozitivne odluke naredne godine u pogledu pozivnice Crnoj Gori da postane članica NATO alijanse", rekla je ona nakon razgovora sa predsjedavajućim Vojnog komiteta Knudom Bartelsom. Prema njenim riječima, posjeta Vojnog komiteta je izvanredna prilika da se predsjedavajući tog tijela uvjere u činjenicu da je, kako je navela, VC) na nivou koji pokazuje i dokazuje da je stanju da doprinese onome što su osnovni postulati sigurnosti i bezbjednosti kada je u pitanju Crna Gora, region i šire. "Naše učešće u različitim vojnim misijama borbenog i mirovnog karaktera pokazuje da pripadnici VCG raspolažu traženim kapacitetima, vještinama i sposobnostima", poručila je Pejanović Đurišić. Ona je kazala da će predstavnici Crne Gore ova dva dana iskoristiti da otvoreno razgovaraju o svim pitanjima koja su važna sa aspekta pripreme za članstvo u NATO, i sa aspekta budućeg članstva. "Vjerujem da će ova posjeta pokazati da takvih pitanja koja mi nismo uzeli u obzir, o kojima nismo razmišljali i povukli odgovarajuće poteze, i nema puno", rekla je Pejanović Đurišić.

Predsjedavajući NATO Vojnog komiteta, Knud Bartels, kazao je da je Alijansa na Samitu u Velsu prepoznala napredak koji je Crna Gora ostvarila u smislu učlanjenja u NATO. "Tada smo se složili da otvorimo jedan intenzivirani i fokusirani dijalog sa Crnom Gorom sa ciljem da ministri spoljnih poslova NATO država procijene napredak koji je ostvarila Crna Gora i to najkasnije do kraja naredne godine", rekao je on. Prema Bartelsovim riječima, dvodnevna posjeta Vojnog komiteta NATO-a je dio tog procesa kako bi, kako je naveo, prepoznali sve napore koje Crna Gora radi i kako bi se uvjerili u napredak koji država ostvaruje. "Što se tiče agresivnog ponašanja Rusije i njenih nelegalnih akcija protiv Ukrajine, oni su fundamentalno promijenili evroatlansku bezbjednost i u tom smislu uspostavile određene mjere obezbjeđenja koje će biti primjenjivane dok god je to potrebno", kazao je Bartels. On je kazao da će NATO nastaviti sa stalnim prisustvom i aktivnostima u istočnom dijelu Alijanse. "NATO je takođe posvećen budućnosti zapadnog Balkana, na koji gleda kao prirodni dio evrotlantske porodice. Pridruživanjem NATO-u države zapadnog Blakana se uključuju u najveći vojni savez u istoriji koji obezbjeđuje mir i stabilnost za svoje članove", rekao je Bartels. On je kazao da Crna Gora već ubira određene koristi od bezbjednosne saradnje sa NATO-om. "Angažovanje NATO-a na Kosovu doprinosi stabilnosti u cijelom regionu. Što se tiče pomorske sigurnosti i zaštite životne sredine Crna Gora i NATO saveznici blisko sarađuju u uspostavljanju regionalne pomorske bezbjednosne arhitekture", naveo Bratels. On je kazao da je Crna Gora, kao partner NATO-a, je već imala ulogu na zapadnom Balkanu jer je doprinijela međunarodnoj sigurnosti u Africi u obezbjeđivanju slobodne trgovgine na morima pored Somalije. "Što se tiče Avganistana, vaš doprinos misiji NATO-a je visoko cijenjen, kao i vaša posvećenost da pomognete avganistanskim bezbjedonosnim snagama, kako finasijski tako i kroz misiju »Odlučna podrška« koju planiramo da implementiramo nakon ove godine", naveo je Bartels. On je poručio da će NATO nastaviti da pruža podršku, infomacije, savjte i podsticaje Crnoj Gori na njenom putu do članstva u Alijansu.

Bonus video: