Venecijanska komisija da bude uključena u proces izrade zakona iz oblasti pravosuđa

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je primio danas predstavnike Venecijanske komisije, Gvida Nepija Modonu, Jana Velaersa i Džejmsa Hamiltona
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Venecijanska komisija, Foto: Skupština Crne Gore
Ranko Krivokapić, Venecijanska komisija, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 27.10.2014. 14:23h

Venecijanska komisija (VK) treba da bude uključena u proces izrade zakona iz oblasti pravosuđa i poboljša rješenja, saopšteno je nakon sastanka predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića sa predstavnicima VK.

Krivokapić je primio danas predstavnike VK, Gvida Nepija Modonu, Jana Velaersa i Džejmsa Hamiltona.

Krivokapić i predstavnici VK su, kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, razgovarali o setu zakona iz oblasti pravosuđa koji bi trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri.

"Predstavnici VK Modona, Valaers i Hamilton su naglasili lični doprinos Krivokapića u proceduri izmjena Ustava i usvajanja ustavnih amandmana, čiji je cilj jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Ove izmjene su dovele do polaznih osnova za uspostavljanje veće nezavisnosti u sudstvu i tužilaštvu", kaže se u saopštenju.

Krivokapić je, dodaje se, istakao da zakoni o kojima je bilo riječi predstavljaju razradu ustavnih amandmana i treba da imaju za cilj jačanje nezavisnosti i odgovornosti u sudskoj vlasti i tužilaštvu.

"Krivokapić i prestavnici VK su zajednički ocijenili da je izuzetno važno da VK bude uključena u ovom procesu, te da se očekuju mišljenja VK koja će poboljšati zakonska rješenja", kaže se u saopštenju.

Krivokapić je, kako se navodi, zahvalio predstavnicima VK na njihovom dosadašnjem stručnom doprinosu i najavio i dalju saradnju.

Bonus video: