"Morsko dobro" evidentiralo nove slučajeve uzurpacije mora i obale u Kotoru

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nastaviće sa intenzivnim kontrolama zone morskog dobra, posebno u domenu kontrole gradnje bez dozvole"
198 pregleda 2 komentar(a)
JP Morsko dobro, Foto: Morskodobro.com (Screenshot)
JP Morsko dobro, Foto: Morskodobro.com (Screenshot)
Ažurirano: 27.10.2014. 13:01h

JP „Morsko dobro“ iz Budve saopštilo je da su njegovi kontrolori, obilazeći teren u opštini Kotor, 21. oktobra evidentirali novi slučaj uzurpacije mora i obale.

"Konstatovali smo da se na katastarskoj parceli br. 35 KO Muo, izvode građevinski radovi na izgradnji - rekonstrukciji ponte dimenzija cirka 10 x 8 metara. Na gradilištu nije bilo table sa građevinskom dozvolom, a investitor, lice Milorad Krivokapić, ne posjeduje građevinsku dozvolu potrebnu za navedene radove", navodi se u saopštenju JP "Morsko dobro".

To preduzeće je o bespravnoj gradnji ponte na Mulu, obavijestilo Upravu za inspekcijske poslove.

"Kako se radi o radovima bez građevinske dozvole, potrebno je izvršiti hitnu kontrolu iz nadležnosti te institucije, u cilju utvrđivanja činjenica i preduzimanja mjera i radnji iz nadležnosti Uprave", poručili su iz "Morskog dobra" koje inače, nema inspekcijsku nadležnost da samo postupa u slučajevima nepoštovanja zakona u zoni morskog dobra.

Pored nelegalne ponte koju gradi Krivokapić, kontrolori "Morskog dobra" 24.oktobra na Mulu su utvrdili da se vrše nelegalni radovi nasipanja mora radi izgradnje ponte, i to na zaštićenom lokalitetu ribarske poste "ispred objekata 19, 20 i 21", a gdje se po zakonu, i ne može dobiti dozvola za bilo kakvu gradnju.

I o tom slučaju uzurpacije obale i devastacije zaštićenog prostora ribarske poste JP "Morsko dobro" je obavijestilo Upravu za inspekcijske poslove koju su pozvali da interveniše i doprinese vraćanju tog lokaliteta u stanje prije započetnih nelegalnih radova na nasipanju mora.

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom smatra potrebnim da javnost i medije obavijesti o posebno akutnim slučajevima uzurpacije zone morskog dobra u Kotoru. Takođe, ovim putem apelujemo na nadležne institucije da rješavanju ovog problema pristupe sa najvećom mogućom pažnjom i što je prije moguće. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nastaviće sa intenzivnim kontrolama zone morskog dobra, posebno u domenu kontrole gradnje bez dozvole, a na nadležne institucije apelujemo da nam u okviru njihove nadležnosti pomognu da ovom problemu što prije stanemo na kraj", zaključuje se u saopštenju "Morskog dobra".

Bonus video: